Nećete u svakom trenutku moći dojiti svoje dijete, ponekad ćete biti i odvojeni od njega pa će izdajalica dobro doći u takvim situacijama. Iako izdojeno mlijeko koje se čuva u hladnjaku izgubi ponešto antioksidansa i dalje je za bebu dovoljno dobro. Prije nego što ga ponudite bebi, mlijeko bi bilo dobro ugrijati na temperaturu koja se što sličnija sobnoj i tjelesnoj temperaturi. 

Ne zamrzavajte već odmrznuto mlijeko

Ništa se loše neće dogoditi ako djetetu ponudite hladno mlijeko no majčino je mlijeko toplo i bebe su na to navikle pa će im vjerojatno odgovarati poznata toplina. Također, grijanje mlijeka će pomoći da se masnoće ponovno povežu s tekućinom jer se u hladnjaku mogu odvojiti.

Ipak, budite pažljivi da ne pregrijete mlijeko jer ćete tako uništiti enzime, a mogli bi i opeći bebu. Izbjegavajte mikrovalnu za grijanje mlijeka jer toplina može uzrokovati curenje štetnih tvari iz plastične bočice u mlijeko. Također, nikada ne zamrzavajte mlijeko koje ste već jednom odmrznuli. 

Mlijeko uvijek testirajte na svojoj koži

Napunite zdjelu toplom vodom i u nju spustite zatvorenu bočicu na nekoliko minuta dok ne dosegne tjelesnu temperaturu. Ako se voda prebrzo ohladi, dolijte toplu. Bočicu možete grijati i direktno ispod slavine, puštajući toplu, a ne vruću vodu. Ove metode vrijede i za mlijeko iz hladnjaka i ono iz zamrzivača, samo što će zamrznutom mlijeku trebati puno više vremena. Najbolje ga je prvo odlediti u hladnjaku.

Nemojte davati mlijeko bebi, ako ga prethodno niste testirali na svojoj koži. Ono treba biti neutralno, ni hladno ni vruće, već mlako. Odmrznuto i ugrijano mlijeko najbolje je konzumirati u roku od dva sata.