Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tek nakon navršena 4 mjeseca, bebina su osjetila spremna prenositi kompleksnije podatke iz okoline!

Bebina osjetila sazrijevaju kao odgovor na stimulaciju koju prima, dok s njome dijelite različite prizore, zvukove, mirise i osjete

 stimulacija bebe

Pet osjetila pomažu bebama, djeci i odraslima da se kreću svijetom. Putem pet osjetila, primamo informacije iz okoline, tako da smo ih u stanju kognitivno istraživati ​​i obraditi. Naša nam osjetila doslovno otvaraju svijet i pomažu proširiti opseg razumijevanja na svakom koraku.

Osjetilo i bebina stimulacija

Osjetila imaju središnju ulogu u našim životima, ona su kanali kroz koje primamo informacije iz našeg okruženja - upijamo prizore, zvukove, miris i okus te percipiramo prostor i još mnogo toga.

U prvih nekoliko mjeseci bebina osjetila nisu u potpunosti zrela i prenose samo djelomične informacije, ali kada navrši 4 mjeseca, osjetila su spremna prenositi različite bogate podatke iz okoline. Bebina osjetila sazrijevaju kao odgovor na stimulaciju koju prima, dok s njome dijelite različite prizore, zvukove, mirise i osjete.

Kao reakcija na stimulaciju, senzorni receptori prenose i stimuliraju živčanu aktivnost u mozgu. Na primjer, kada bebi pokažete sliku jakog kontrasta boja, živci se pokreću u području mozga koje kontrolira vid – podržavajući razvoj i sazrijevanje mrežnice, rožnice i mišića oka.

Taj je proces postupan i kreće se od specifičnog prema sveobuhvatnom. Dok s ljubavlju gleda u vaše lice, dijete će se usredotočiti na oči, usta i nos. Kasnije će vidjeti druge detalje, poput obrva i zuba. Također, postoji postupni prijelaz od upijanja oštrih kontrasta do mogućnosti apsorbiranja cijelog niza nijansi.

Na primjer, crna i bijela se lakše obrađuju, za razliku od sličnih boja poput plave i zelene. S vremenom bebine se sposobnosti poboljšavaju i prelaze, s više osjetilnog shvaćanja njezine okoline na međuosjetnu percepciju cijelog našeg svijeta.

U svakom trenutku naša su osjetila bombardirana širokim spektrom podražaja. Naravno, nismo u stanju obraditi sve što ona prime. Ovdje nastupa proces senzorne regulacije, pomažući nam da filtriramo i moderiramo podatke koje naša osjetila primaju svakodnevno.

Iako je senzorna stimulacija neophodna, također je važno razumjeti bebine granice. Kao i sve ostalo u životu, umjerenost i vrijeme su ključni kako bi bili sigurni da beba ima koristi od stimulacije. Važno je pravo vrijeme i prava doza, stoga izložite bebu ispravnim podražajima, primjerenima dobi.

Interakciju sa bebom možete pretvoriti u virtualnu eksploziju međusobnog otkrivanja i sazrijevanja.

Dok pjevate, plešete i razgovarate s bebom, izlažete je većem broju zvukova, pridonosite većem, bogatijem čulu sluha. Dosljedna stimulacija ove vrste dovest će do finije slušne percepcije; kao što je sposobnost, ne samo prepoznavanja napjeva ili pjesme već možda i razlikovanja pratećih instrumenata ili pojačanog uvažavanja glazbe.

Kad je beba prijemčljiva za učenje?

Beba će biti najprijemčljivija za učenje i istraživanje kada je odmorna, nahranjena i opuštena. Ipak, zapamtite da je svako dijete drukčije, jedinstveno po svom senzornom sastavu (tj. načinu na koji upija svijet oko sebe i regulira podražaje s kojima se susreće). Ako smatrate da je vaša beba preosjetljiva za neke podražaje, nemojte to pokušavati promijeniti.

Sa zrelošću se razvija određena ravnoteža i, kako se upoznajete, u skladu s tim prilagodit ćete stimulaciju. Slušajte i promatrajte. Bebina priroda, ponašanje i reakcije, vaši su najbolji vodiči.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije