Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAJNE SIGURNOG SPAVANJA: Treba li bebama uopće jastuk?

Ako mi ne možemo spavati bez jastuka, mislimo kako je i bebicama neugodno ako im glava nije u povišenom položaju. No za njih spavanje na jastuku nije sigurna opcija.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Neke preporuke za sigurno spavanje bebe već su vam sigurno poznate, kao što je nekorištenje dekica za pokrivanje beba, spavanje u sjedalicama ako nisu u automobilu i sl.

No je li bebi potreban jastuk kako bi udobnije spavala? Ako mi odrasli ne možemo bez jastuka, ne znači da je i bebama nužno potreban. Za novorođenčad je najbolje da spava na udobnoj, tvrđoj i ravnoj površini, jer davanjem neprikladnog mekanog jastuka bebi, može doći do gušenja.

Ako se bojite da vaša beba može podrignuti u snu ili ako je prehlađena pa biste je trebali staviti u blago nakošeni položaj, radije ispod madraca na kojem spava (gdje će biti glava) stavite nešto što će napraviti blagu ukošenost, dakle cijelo će tijelo biti ravnomjerno ukošeno. Nikako pod bebu ne stavljajte mekani pernati jastuk jer može izazvati alergijsku reakciju i uzrokovati gušenje.

Djeci mlađoj od 2 godine se ne preporučuju jastuci, a najbolje je djetetu dati jastuk tek kada prelazi iz krevetića ili kolijevke u krevet (ako je uopće spavalo u svom krevetiću), a to je otprilike između 18. i 24. mjeseca života.

U prvih nekoliko godina života djeca ne mogu osjetiti neugodu zbog toga što nemaju jastuk tijekom spavanja pa nemojte misliti da im to utječe na kvalitetu spavanja.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Ako ipak ne možete zamisliti da vam dijete spava bez jastuka, nakon prve godine izaberite čvrsti, ravni i najmanji jastuk. Ako dijete tijekom noćnog spavanja više vremena provede izvan jastuka nego na njemu, očito je da mu stvara neugodu i da ga možete maknuti.

Jastuci napravljeni za djecu stariju od dvije godine su sintetički (najlošiji izbor), antialergijski, memorijski ili spužvasti. Takvi se jastuci preporučuju bebama koje imaju zdravstvenih problema poput deformacije lubanje ili bolesti kralježnice. U takvim slučajevima liječnici preporučuju anatomski ili ortopedski jastuk. Jastuk za bebe se najviše preporučuje kao preventivna mjera protiv zaležane glavice.

Posebni jastuci koji su namijenjeni fiksiranju bebe u jedan položaj na boku trebali bi pomoći da se beba ne prevrće i ne migolji dok spava. Takvi jastuci imaju zadebljanje koje fiksira bebu, a iako se čine praktičnima, nisu sigurni za bebe.

Imajte na umu da vaša beba ne zna kako je spavati na jastuku pa radije ostavite ovaj dodatak nakon što navrši dvije godine.

Možda će vas zanimati

Najnovije