Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreća za spavanje ili povijanje? Što odbarati i kada?

Novorođenčadi je za razvoj jednako potreban san kao i hrana. Većina beba duže i bolje spava ako je dobro ušuškana, a roditeljima su ponuđene dvije sigurne opcije: povijanje i vreća za spavanje

 vreća za spavanje vs. povijanje

Bebice imaju svoj pojam o spavanju, a ono prvih mjesec dana ne traju duže od sat vremena u komadu. Naravno, male su, s malim želucima i često su gladne. Onda, čim pojedu svoj obrok, odmah ga izbace u pelenu, pa su željne maženja i vaše blizine. I polako se navikavaju na vanjski svijet i podražaje oko sebe.

Želite učiniti sve kako biste utješili svoje zlato, namirili njegove potrebe i omogućili mu da spava jer u tako ranoj fazi života za razvoj jednako je potreban san kao i hrana.

Da biste umirili bebu i da bi ona spavala, jedna od preporuka je povijanje bebe ili stavljanje u vreću za spavanje, a roditelji se pitaju jesu li ove dvije metode jednako učinkovite.

Prednosti povijanja

Obje varijante olakšavaju bebama spavanje, a ako je kod vaše bebice učestaliji Moorov refleks tijekom spavanja, povijanje bi vam moglo biti od veće pomoći. Naime, Moorov je refleks naglo trzanje djeteta koje ga može probuditi, a refleksan je odgovor na neke iznenadne promjene u okolini, kao što su zvukovi, promjena temperature ili možda obrađivanje vanjskih podražaja u mozgu tijekom spavanja. Povoj na blagi način ublažava ovaj refleks, koji je ponekad toliko jak da bebu može probuditi i iz najdubljeg sna.

Kada se dijete pravilno povije, brže zaspe i spava duže u usporedbi s djecom koja spavaju u krevetiću, u pidžami. Razlog tomu je što povoj novorođenčetu vraća osjećaj sigurnosti koji je imalo devet mjeseci u maternici.

Ključ dobrog povijanja je osigurati da dijete bude dovoljno čvrsto, ali da kukovi i nožice imaju dovoljno prostora za pomicanje. Povijanje se najčešće koristi u prva tri mjeseca života, a nakon toga se preporučuje prijeći na vreću za spavanje.

Kada vreća za spavanje?

Roditeljima, koji mogu imati poteškoća s povijanjem, korištenje vreće za spavanje je odlična alternativa. Jer, morate biti svjesni da ne prihvaćaju sve bebe povijanje niti na njega pozitivno reagiraju.

Iako sve vreće za spavanje imaju otvore za ruke, dostupne su različite verzije. Neke imaju rukave kroz koje bebe mogu staviti ručice tijekom hladnijih mjeseci, dok druge imaju čičak trake bez rukava za toplije vrijeme.

Umjesto da se brinete o stalnom pokrivanju djeteta dekicom, vreća za spavanje će vam omogućiti da dijete bude zaštićeno od hladnoće tijekom spavanja, a i zadovoljava kriterije sigurnosti spavanja jer ne postoji šansa da se dijete izmigolji pa da dekica nekako završi na glavici i prekrije nos i usta.

Vreća za spavanje ili povijanje? I jedno i drugo je dobro i zadovoljava uvjete sigurnog spavanja. Svima je cilj da beba čvrsto spavaju, a izbor prije svega ovisi o tome što vašoj bebi bolje odgovara.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije