Svi znamo koliko nedostatak sna i umor mogu izludjeti i osobe s najjačim živcima. Ako ste danima neispavani, polako počinjete ulaziti u zonu gdje čak niste ni sigurni jeste li na javi ili ste u snu. Kada novorođenče dođe kući, prvi mjeseci mogu biti iscrpljujući. Jer, vaša bebica ne zna da je noć i da ste vi navikli spavati barem 6 do 7 sati u komadu. Ona ima svoje potrebe i neće se libiti da ih pokaže jasno i glasno - plakanjem i nespavanjem.

Možda ste dosad pokušali sve one metode koje vam savjetujemo redovito, koje vam je pedijatar predložio ili prijateljica s bogatim majčinskim iskustvom.

Kada je situacija stvarno očajna, možda da pokušate s nekim metodama, koje su sigurne, a baš su ih  se dosjetili očajni roditelji - željni tuša, sna ili čak samo popijene šalice kave u miru, tek da saberu misli.

Zagrijte krevetić! Ako ste od onih paćenika čija beba zaspe u njihovom naručju, ali se odmah budi čim je spustite u krevetić, možda je osjetljiva na promjenu temperature. Naime, vaše je naručje toplo, ljuljuškate bebu, a plahta u krevetiću je puno hladnija. Kada bebu iz toplog zagrljaja preselite u hladniji krevetić, mali bi se osjetljivac mogao i zbog toga probuditi.

Stoga, imajte u pripremi plastičnu bocu tople vode, koju nekoliko minuta prije negoli počnete uspavljivati bebu, stavite u krevetić. Kada beba zaspe u vašim rukama, maknite bocu tople vode i na zagrijano mjesto u krevetiću položite bebu. Samo računajte na to da će vam trebati pomoć, dok vi držite uspavanu bebu u zagrljaju, netko drugi bi trebao maknuti bocu. Možete koristiti i dobri stari termofor, možda ga vaša mama ili baka imaju negdje u kući.

Promijenite bebi pelenu prije noćnog hranjenja! Ovo je korisno pogotovo ako se vaša beba budi samo na hranjenje ili, još bolje, ako može jesti u snu. Nemojte je dodatno razbuđivati mijenjanjem pelene osim ako je došlo do izlijevanja svjetskih razmjera.

Uspavljujte bebu čim primijetite da je umorna! U prvih tri mjeseca vaša beba ima kratke spavance od 30 do 60 minuta, po nekoliko puta dnevno. Čim primijetite da trlja oči, zijeva, odmah krenite u akciju uspavljivanja, ne čekajte da umor dođe do vrhunca jer ćete je teže uspavati.

Neke bebe vole vašu blizinu! Polegnite bebu pokraj sebe na krevet, približite svoju glavu njezinoj i nježno joj pjevušite blizu uha. Bebe vole osjetiti vaš miris i toplinu. Neke će bebe zaspati na svojim roditeljima jer ih umiruju otkucaju srca i ritam disanja. Najlakši je način da vi ležite na leđima a bebu polegnete na sebe. No kada beba zaspe, sigurnije je da ju prebacite u krevetić.

Pogledajte ovaj zanimljiv način uspavljivanja koji je upalio kod ove bebe. Beba je povijena u dekicu i leži na leđima, a tata joj nježno prelazi po licu papirnatom maramicom... i beba zaspe.

Možda se i vi dosjetite nekih zanimljivih i posve drugačijih načina, ali prije svega budite nježni i pripazite na sigurnost svoje bebe.

Kako znati da beba spava dubokim snom i da je možete prebaciti u krevetić? Kada novorođenče konačno zaspe, a vi ga želite prebaciti u krevetić i malo odmoriti, ne činite to prije negoli nije u dubokom snu.

  • promatrajte bebine kapke, ako primijetite kretanje očiju ispod zatvorenih kapaka, dijete je u dubokom snu
  • nježno bebi odignite ručicu i pustite, ako samo opušteno 'padne', znači da je u fazi dubokom spavanja
  • svi mišići na licu su opušteni

I, kada bebu spuštate u krevetić, pokušajte da ne stavljate prvo glavu, nego da u isto vrijeme dodirne površinu krevetića sa svim dijelovima tijela.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock