U fitoaromaterapiji liječenju prehlade pristupa se iznutra i izvana. Iznutra se djeluje čajevima kako bismo potaknuli znojenje i smirili upaljenu sluznicu nosa i ždrijela. Zbog ugodna i blaga okusa, najpogodniji čajevi za djecu jesu crni sljez (cvijet), bazga (cvijet) i lipa. Dovoljno je dvije jušne žlice jednog čaja ili koju kombinaciju navedenih čajeva preliti s 2,5 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta.

Procijediti i piti toplo, uz dodatak meda, tri puta na dan, svaki put svježe kako bi se iskoristili svi ljekoviti sastojci iz biljke. Med dodati u mlak čaj, nikada u vruć jer se tada teško probavlja i proizvodi toksine. Ovi čajevi, osim što potiču znojenje i smiruju sluznicu, imaju i antibakterijska i protuupalna svojstva te se tradicionalno piju kod prehlada i drugih dišnih infekcija. Još su se dva čaja pokazala izvrsnima u liječenju dišnih tegoba kod djece: komorač i korijen bijelog sljeza. Komorač se najviše rabi kod upale gornjih dišnih putova, antibakterijskog je djelovanja i olakšava iskašljavanje sluzi.

Čaj od korijena bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza prepun je sluzi koja ublažava upalu sluznice i vrlo brzo djeluje kod suhog i dugotrajnog kašlja. Mnogi ljudi kuhaju ovaj čaj, no na taj se način izgubi svaka ljekovitost! Pravilan je način pripreme ovog čaja sljedeći:

  • Dvije žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti tako barem jedan sat, idealno dva sata, kako bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo zagrijati (kako čaj ne bi bio hladan), dodati malo meda i piti tri puta na dan.
  • Praktično je odjednom napraviti veću količinu za cijeli dan. S čajem od korijena bijelog sljeza možete također ispirati nos kapaljkom ili sprejalicom, 1-2 kapi tri puta na dan. Ovaj je recept vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na bebama.

Tekst: Gordana Vučić, fitoaromaterapeut, www.magoleum.com

Foto:Thinkstock