Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imaju li i tate osjećaj krivnje?

Iako su istraživanja pokazala kako žene osjećaju krivnju u većoj mjeri nego muškarci, čini se da se sve više očeva suočava s tim osjećajem kada je u pitanju provođenje vremena s djetetom.

 tata i sin pecaju

Ako se pitate muči li i očeve osjećaj krivnje kad nisu s djetetom, odgovor je – da. Naime, sve se više očeva žali kako im je teško balansirati između poslovnog i obiteljskog života. Imaju osjećaj da je stalno netko nezadovoljan njihovim angažmanom – ili šef na poslu ili žena i dijete kod kuće. Stoga im se nerijetko javi osjećaj krivnje kada ne obave neki posao onako kvalitetno kako bi to zadovoljilo njih i šefa, kad ranije otiđu kući kako bi bili s obitelji, ili obratno – osjećaju krivnju kada zbog važnog sastanka propuste događaj važan za dijete.

Uz to, očevi vide sav trud i energiju koju majke ulažu u odnos s djetetom, pa se mogu zapitati čine li oni dovoljno, kako još mogu pridonijeti kvaliteti odnosa s djetetom i kako mogu biti veća podrška partnerici...

Osjećaj krivnje kao i u majki I očevi se pitaju je li sebično željeti vrijeme za sebe ili vrijeme nasamo sa suprugom. Važno je da znaju da takva želja, kao i njena realizacija, ne upućuje na sebičnost. Naime, pokazalo se kako je i za mame i za tate važno da pronađu vrijeme za sebe, ali i vrijeme za partnera, jer je tada veća vjerojatnost da će imati čvršći brak, bolje odnose u obitelji i sretniju djecu.  tata i sin Previše zaštitnički roditelji koji baš svaki trenutak žele biti fokusirani na dijete i nikada ga ne ostavljaju s osobom od povjerenja, time ne čine djetetu uslugu. Ako dijete ponekad pričuva osoba na koju je ono naviklo i kojoj roditelji vjeruju, tada se roditelji mogu opustiti i napuniti baterije za nove roditeljske i ostale svakodnevne izazove, ali i dijete dobiva priliku naučiti da je sve u redu i kada nije uz roditelje te posljedično gradi svoje samopoštovanje zbog uspješnog svladavanja i toga gradiva.

Tekst: Tatjana Gjurković, dipl. psiholog, certificirani terapeut igrom i Tea Knežević, dipl. psiholog, www.centarproventus.hr

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije