Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vježbe za mame prema tipu građe

Jako dobro znamo zašto je vježbanje dobro, ali ono može biti puno učinkovitije za vaše tijelo i psihu ako ga prilagodite svom tipu građe. Pa evo nekoliko savjeta:

vježbanje prema figuri

Kruškolika građa

Debljate se uglavnom na bokovima, stražnjici i butinama. Imate uzak struk, ravan trbuh, manje grudi i općenito manji trup, a ramena su vam uža od bokova.

Vježbe za vas

Trebali biste izbjegavati kardio vježbe s kojima dobivate na volumenu mišića u donjem dijelu tijela (vožnja bicikla, steper i spinning). Stručnjaci vam preporučuju trčanje, ali i jednostavne  pilates vježbe koje su dobre za istezanje i oblikovanje izduženih mišića nogu. Radite sklekove ili vježbe za bicepse s najtežim utezima s kojima ih uspijevate pravilno napraviti. Tako ćete definirati ramena i nadlaktice. Korigiranjem držanja tijela i ramena joga vježbama postići ćete balans u proporciji tijela, a bokovi će vam vizualno izgledati uže. Preporučujemo vam i hodanje, plivanje, vježbe na Orbitreku, skakanje preko užeta, čučnjeve, sklekove, dizanje rukama na prečku (chin-ups), vježbe s utezima za ramena, leđa i prsa.

Celerolika građa

Vaša silueta je izdužena, pravokutnog oblika – ramena, struk i kukovi su vam slične širine i imate male grudi. Mršavi ste i ravni od glave do pete, gotovo da nemate nikakvih oblina.

Vježbe za vas

Većina vašeg vježbanja trebala bi biti posvećena dobivanju mišićne mase, a to je moguće jedino podizanjem utega. Vježbajte sve skupine mišića podjednako. Cilj je da istaknete obline i izbalansirate proporcije tijela, pa je nužno da povećate tonus mišića ruku, stražnjice, bokova i ramena vježbama opterećenja kao što su čučnjevi i podizanje utega s više ponavljanja. Kardio vježbe i trčanje koristite samo za kratko zagrijavanje, jer previše tih vježbi samo će vas još više istanjiti.

Jabukolika građa

Višak kilograma nakupljen vam je oko struka i imate malu ili ravnu stražnjicu. Znači da vam je baš srednji dio tijela najveći, od grudi, struka, bokova, dok su vam ramena i noge manji i mršaviji.

Vježbe za vas

Kilograma ćete se riješiti jedino kardio treningom. Koristit će vam plivanje i bicikliranje, dok trčanje može biti teška i rizična vježba za vaše često krhke nožne zglobove. Kako budete napredovali, povećavajte vrijeme kardio vježbanja i dodajite si otežavajuće elemente (npr. vožnja bicikla uzbrdo). Kako biste aktivirali mišiće struka i trbuha, radite trbušnjake na lopti jer ćete tako aktivirati svaki mišić u tom dijelu tijela. No, ako uz trbušnjake ne primjenjujete i kardio-program da biste smanjili masne naslage na trbuhu, oni nemaju smisla. Vježbanje s utezima ostavite samo za noge i ramena.

Građa pješčanog sata

Vaša ramena i bokovi su slične širine, imate lijepo definiran struk, a priroda vas je obdarila većim grudima i ženstvenim bokovima.

Vježbe za vas

Dobra je vijest što kilograme skidate ravnomjerno, pa možete birati način vježbanja koji vam se sviđa.  Ovako građene žene uglavnom su atletski tip, odnosno imaju šira ramena i krupniju konstituciju, a sve od plesa do boksa za njih može biti odlična vježba. Možete raditi bilo koji oblik kardio vježbi koje će vam pomoći da držite tjelesnu masu pod kontrolom, a u to uključite i vježbe izdržljivosti. Dizanje  utega će vam pomoći da držite savršenu ravnotežu između gornjeg i donjeg djela tijela. Neka težina vaših utega bude lakša jer ne želite dobiti na mišićnoj masi, nego samo učvrstiti dijelove tijela. Svaki trening koncentrirajte se na drugu skupinu mišića.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije