Vrijeme dohrane razdoblje je nove faze u životu vaše bebe. No roditeljima je to donosi još neke brige: odakle nabaviti namirnice, dobiva li beba dovoljno nutrijenata i kako osmisliti obroke da svega bude dovoljno za zdrav i uravnotežen razvoj.

Jedan od najvažnijih vitamina potrebnih za dobro zdravlje je vitamin C. Riječ je o važnome nutrijentu za rast i razvoj koji pomaže u jačanju imunološkog sustava vašeg djeteta.

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, nutrijent je koji pomaže u stvaranju krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena koji se nalazi u kostima i od vitalnog je značaja za zdravlje organizma. Pomaže zacjeljivanju onih neizbježnih posjekotina i ogrebotina u djece, a kao antioksidans, štiti stanice od oštećenja.

Kada beba može sijediti
Shutterstock 

Koliki je dnevni unos vitamin C optimalan za djecu?

Dob vašeg djeteta određuje koliko je vitamina C dnevno potrebno za dobro zdravlje. Dajemo kratak pregled preporučenih dnevnih količina za dječake i djevojčice tijekom prve tri godine života:

• 0 do 6 mjeseci: 40 mg
• 7 do 12 mjeseci: 50 mg
• 1 do 3 godine: 15 mg

No C vitamin je najpoznatiji po tome što pomaže u jačanju obrambenog sustava vašeg mališana i smanjuje trajanje simptoma prehlade. Kao poznati antioksidans, vitamin C pomaže u stvaranju neurotransmitera, važnog dijela živčanog sustava, kao i karnitina, kemikalije koja pomaže u održavanju energije vašeg mališana.

Namirnice bogate vitaminom C

Nadalje, štiti od slobodnih radikala, koji nastaju kada tijelo prerađuje hranu ili kada je dijete izloženo UV sunčevu zračenju. Budući da se vitamin C ne proizvodi u tijelu, djeca i odrasli ga dobivaju hranom koju jedu. Na sreću, nalazi se u namirnicama koju mala djeca čak i vole, kao što su:

• Kivi: 75 mg u ½ šalice
• Brokula: 50 mg u ½ šalice kuhane
• Žuta paprika: 47 mg u 5 trakica
• Prokulice: 48 mg u ½ šalice kuhane
• Jagode: 42 mg u ½ šalice
• Rajčice: 20 mg u ½ šalice
• Avokado: 23 mg u 1 šalici zgnječenog avokada

Dodaci vitamina C u prehrani djece

Kada su u pitanju suplementi za malu djecu, Američka akademija za pedijatriju navodi da, ako mališani jedu zdravu, dobro uravnoteženu prehranu, onda im ne trebaju dodaci kao što su vitamin C u prahu ili vitaminske žvakaće gume. Jedina iznimka je za vitamin D, koji se preporučuje kao suplement ispod i iznad 1. godine života.

Nedostatak vitamina C, može prouzročiti skorbut, koji je nevjerojatno rijedak i nije razlog za brigu. Ako bebi ili malom djetetu servirate normalne, dobro izbalansirane obroke i grickalice, onda vjerojatno dobiva dovoljnu količinu vitamina C.

Ako je dijete prehlađeno, možda ćete željeti u prehranu unijeti dodatni vitamin C, ali uvijek je bolje prije provjeriti s pedijatrom.
Razlog? Velike doze vitamina C mogu biti opasne, dovesti do mučnine, glavobolje i osipa. Kockice kivija, malo pirea od avokada na tostu, kuhana brokula na pari s malo maslaca ili narezane jagode, trebale bi djetetu osigurati dovoljnu količinu vitamina C.