Posljednjih 20 godina raste broj djece alergične na kikiriki. Sve se više liječnika bavi ovim pitanjem koje pogađa jedno od 13 djece. Doktor Michael Pistiner za magazin Parents podijelio je nekoliko važnih informacija o alergiji na kikiriki.

Djeca koja ne jedu kikiriki imaju veći rizik za razvoj alergije

Odgoda uvođenje alergena u djetetovu prehranu rezultira većim rizikom od razvoja alergija, tvrde sva novija istraživanja pa se smjernice vodećih zdravstvenih organizacija prilagođavaju tome. Preporuka je da se kikiriki djetetu rano uvede u dohranu, uz praćenje reakcija jer rana izloženost smanjuje rizik od stvaranja alergije koja može biti kobna.

Atopijski dermatitis utječe na alergiju

Zdrava koža ima snažniju barijeru koja onemogućuje česticama kikirikija da uđu. Djeca koja se bore sa suhom kožom, svrbežom ili imaju dijagnosticiran atopijski dermatitis sklonija su i drugim alergijama zbog konstantne upale.

Umjerenost je ključna

Preporuka je da dijete rano krene s konzumacijom kikirikija, ali ne više od tri puta tjedno do pete godine života. Djeca ga najviše konzumiraju u obliku maslaca, bilo na kruhu, voću ili u kašama. S komadićima kikirikija pričekajte dok dijete ne savlada pincetni hvat i žvakanje hrane, a svi su orašasti plodovi rizični za djecu mlađu od 4 godine jer su potencijalna opasnost od gušenja.

dijete jede kikiriki.jpg
Shutterstock 

Djeca uglavnom ne prerastu alergiju na kikiriki

Oko 80% djece koja imaju alergiju na kikiriki kao i 90% djece koja imaju alergiju na orašaste plodove imaju to stanje cijeli život. Zanimljivo je da djeca alergična na mlijeko i jaja, u 80% slučajeva prerastu svoje alergije.

Prehrana trudnice ne utječe na razvoj alergija

Ne postoje znanstveni dokazi da konzumacija visoko alergene hrane u trudnoći sprječava razvoj alergija kod bebe. Trudnice smiju jesti kikiriki i orašaste plodove u trudnoći bez straha.