Vjerojatno ste primijetili kako sve više roditelja, češće na stranim Instagram profilima, djeci u istom tanjuru servira slano jelo i slatkiš. Ma koliko se to činilo daleko od razuma, riječ je o strategiji koja pokazuje dobre rezultate. Ovo je dobar način kako djeci maknuti fiksaciju sa slatkiša, piše portal Yummy Toddler Food.

Slatkiš ne smije biti nagrada

Serviranje deserta uz ručak ili večeru djeci pokazuje dvije ključne stvari koje utječu na njihov odnos s hranom. Prva je da je desert samo dio jela i da nije posebniji ni drugačiji od ostale hrane. Druga je da će dijete s vremenom naučiti prepoznati svoju sitost i neće se natrpavati slatkišima samo zato što oni slijede nakon jela.

Dijete kojemu se slatkiš svakodnevno servira kao dio obroka, vjerojatno će uzeti nekoliko zalogaja, a onda nastaviti sa slanim jelom. Neće iščekivati kraj obroka kako bi se zasladio već će poslušati što mu tijelo kaže.

Ovako dijete uči svu hranu tretirati jednako i samim time smanjuje se velika potreba za slatkišima koji se često doživljavaju kao poklon za kraj jela ili posebna slastica koju se treba zaslužiti.

djevojčica jede povrće.jpg
Shutterstock 

Sve su namirnice jednako vrijedne

Osim što mu slatkiš prikazujemo kad namirnicu koja ima jednaku vrijednost kao i sve ostale, ovom metodom djetetu možemo limitirati unos slatkiša i servirati mu prihvatljive dnevne količine, a kasnije ne nuditi više. Djeca prirodno više vole slatku hranu od slane, a važno je da jedu izbalansirano.

Jedno je istraživanje pokazalo da djeca, koja su prisiljena dovršiti svoj ručak kako bi dobila slatkiš, općenito imaju lošiji odnos s hranom i jedu manje te iz krivih razloga.