Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROMJENE U PONAŠANJU I FIZIČKI SIMPTOMI: Mogu li djeca biti u stresu i kako to prepoznati?

Autor Sunčica Got

Ne muči ih posao, financije ni veze, ali i mala djeca mogu biti u stresu.

 djevojčica plače.jpg Izvor: Shutterstock

Stres je uzrok mnogih bolesti modernog doba i često je uzrokovan užurbanošću i kompleksnošću života. Kako je onda moguće, pitaju se mnogi, da se i mala djeca ponekad osjećaju rastreseno. Iako svoj stres ne znaju verbalizirati, djeca šalju jasne signale koji nam mogu pokazati da se nešto događa s njima, piše Kingdom of baby.

Promatrajte djetetovo ponašanje

I djeca mogu biti anksiozna i pod stresom. Različite situacije mogu biti okidači za to, od svađa i nesuglasica s djecom u parku ili vrtiću, do toga da teško podnose roditeljske svađe ili neku veliku životnu promjenu poput selidbe ili dolaska nove bebe. Ponekad djeca upijaju vašu energiju i emocije pa ako ste pod stresom, nije rijetkost da i oni osjete isto.

Djetetov stres možete prepoznati u nekoliko situacija. Slušajte ga i promatrajte ponašanje. Ponekad je promjena u ponašanju prvi znak da se nešto događa. Dijete koje je inače izrazito mirno postane agresivno ili dijete koje je zaigrano i živahno postane potišteno.

 dijete plače zbog odvajanja Izvor: Shutterstock

Tijelo pokazuje ono što riječi ne mogu

Kad dijete nije u stanju izraziti svoje stres riječima ili ponašanjem, tijelo ponekad to čini umjesto njega. Ako dijete odjednom krene mučiti trbuh ili proljev svakog jutra, a bez jasnog uzroka ili ako ponovno krene mokriti u krevet, pogoršaju mu se simptomi njegove bolesti poput astme ili dermatitisa, tijelo progovara o njegovom stanju.

Jedan od signala da je dijete u stresu je i učestalo buđenje noću ili otežan odlazak na spavanje. Dajte si vremena i s djetetom izgradite umirujuću večernju rutinu, uz priču, maženje i mali razgovor. Večer je odlično vrijeme za otpuštanje svega lošeg što se u danu dogodilo i za povezivanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije