Neki roditelji imaju osjećaj da su im djeca opsjednuta slatkišima, ali to je uobičajena pojava jer većina ljudi preferira slatke okuse pa tako i djeca. Jasno je da djeci ne možemo dozvoliti prejedanje slatkišima kad god to požele, no zabrane nisu rješenje jer mogu imati suprotan efekt. Rješenje je negdje u sredini. Roditelji su odgovorni za to što, kad i gdje djeca jedu, a djeca su odgovorna za to koliko će pojesti, podsjeća dijetetičarka Rachel Rothman na svom blogu Nutrition in bloom. Predlaže četiri jednostavna načina kako pomoći djeci da izgrade zdrav odnos sa slatkišima. 

Ponekad ih pustite da jedu koliko žele

Iako će mnogi roditelji zakolutati očima na ovu izjavu, Rachel tvrdi da bi vas reakcija djece mogla iznenaditi, ako im dozvolite da jedu koliko god slatkiša žele. Kada djeci ne regulirate količinu neke hrane, onda ta hrana više nije tako posebna.

Djeci ćete tako pomoći u samoregulaciji, a to je upravo ono što želite. Možda će u nekom trenutku pretjerati pa će ih boljeti trbuh i povezat će to s pretjeranom konzumacijom. Želite da naučite da će im slatkiši, kao i ostala hrana biti uvijek dostupni i da nema potrebe da pretjeruju kao da je više nikad kasnije neće dobiti, savjetuje Rachel. 

Ne govorite o slatkišima kao dobrima ili lošima

Ne pretvarajte slatkiše u nešto što oni nisu, nešto zbog čega djeca mogu osjećati sram ili osudu ako ih jedu. Kada hranu krenemo obilježavati kao dobru ili lošu, stvaramo predrasude o njoj. Jesmo li loše osobe ako jedemo kekse? Naravno da nismo, ali dijete to lako može povjerovati ako krivo komuniciramo.

Hrana je hrana, govori Rachel i kaže kako je to poruka koju moramo poslati svojoj djeci. Predlaže da svu hranu zovemo njenim imenom. Umjesto riječi slatkiši, koristimo riječ keks, sladoled, palačinka. Bez svrstavanja u kategorije.

djevojčica jede slatkiše
Shutterstock 

Ne koristite ih kao nagradu

Slatkiše ne koristite kao nagradu ni za nešto što je dijete učinilo, ni za drugu hranu koju je pojelo. Razmislite o poruci koju šaljete ako hranu servirate kao nagradu. Djetetu to može izgledati kao da prvo treba pojesti brokulu, što mu se možda ne dopada, da bi obio slatkiš koji je mu je ukusan. Ovako slatkiše stavljamo na posebno mjesto i činimo ih još primamljivijima.

Ponekad ih servirajte uz jelo

Da bi slatkiše izjednačili s ostalom hranom i prestali ih predstavljati kao nešto posebno, ponekad ih možete djetetu servirati uz glavni obrok.Ako dijete zna da će dobiti keks kao desert, nakon cijelog obroka, vjerojatno će samo o njemu razmišljati za vrijeme jela.

No ako mu odmah ponudite keks s ostatkom jela, neće iščekivati te vas ispitivati o keksu dok jede. Ponekad će keks pojesti prvi, a ponekad će samostalno odlučiti da će pričekati kraj slanog jela.