Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću smatra se neurobiološkim poremećajem, a karakterizira ga nemogućnost održavanja usmjerene pažnje, impulzivnost te hiperaktivnost. Većina aktivnosti koje izlaze iz rutine, za djecu s ADHD-om mogu biti teške. Bilo da je riječ o odlasku u restoran, sudjelovanju u sportskom događaju ili nečem sličnom. Takve promjene mogu kod djece pojačati impulzivno ponašanje te otežati regulaciju emocija. Ove jednostavne strategije mogu vam olakšati druženja na javnim mjestima.

Najavite izlazak na vrijeme

Neka vaše dijete dovoljno ranije sazna gdje idete, o kakvom je mjestu riječ i što se od njega očekuje. Na primjer, možete mu objasniti kod kuće smije ustati kad poželi i hodati oko stola ako mu to odgovara, ali u restoranu vrijede drugačija pravila, piše Today's Parent.

Ponesite nešto za zabavu

Na mjesta kao što su restorani, gdje se očekuje da dijete sjedi mirno na istom mjestu, ponesite papire i bojice, neku igru mozgalicu, časopis s enigmatikom ili knjigu te ponudite djetetu kad primijetite da postaje nervozno. Korištenje tableta i laptopa u takvim situacijama maksimalno ograničite. Ove distrakcije dijete neka koristi za vrijeme čekanja jela, ali ne i dok se jede. Važno je pronaći ravnotežu između vježbanja društveno prihvatljivog ponašanja te izbjegavanja nemira.

Pažljivo birajte mjesta za druženja

Ako vaše dijete teško podnosi glasne zvukove, previše svjetlosti ili bljeskanja, izbjegavajte odlaziti u velike trgovačke centre i radije pronađite mirnija mjesta, s manje senzoričkih podražaja, za obiteljska druženja.

Neka dijete ne bude gladno

Budući da glad može pojačati simptome ADHD-a, pokušajte druženja u restoranima dogovarati u vrijeme objeda, a u slučaju dužeg čekanja, uvijek imajte spremno nešto za prigristi kako bi djetetu olakšali period do dolaska jela.