Nije neobično da djeca, i nakon prolaska oralne faze, sišu ili žvaču predmete i odjeću. U većini je slučajeva riječ o senzoričkoj podršci koja im stvara ugodu u nelagodnim situacijama. Uglavnom je riječ o prolaznoj fazi kojoj je najveća šteta uništena majica. Ipak, u nekim situacijama ovo ponašanje može biti zabrinjavajuće i tada treba istražiti zašto se događa, kako djetetu možemo pomoći i trebamo li stručnjaka. 

Bezopasna navika ili znak poremećaja pažnje?

Oralna stimulacija igra važnu ulogu u djetetovu razvoju i jedna je od osnovnih metoda samoregulacije i smirenja kako kaže radni terapeut Monal Patel za Verywell family.
No to što je riječ o prirodnom i duboko ukorijenjenom ponašanju, ne znači da ga treba ignorirati u djetetovoj starijoj dobi. Djeca obično oko treće godine prestaju stavljati stvari u usta i tako istraživati svijet, no nije rijetkost vidjeti i puno stariju djecu kako sišu i žvaču ovratnike svojih majica.

Često je riječ o bezopasnom načinu da dijete pronađe senzoričku podršku i mir, kao što odrasli odabiru žvakati žvakaće gume ili gristi nokte kad su nervozni. U nekim slučajevima, žvakanje može biti znak anksioznosti, poremećaja pažnje ili nekog razvojnog poremećaja pa ako primijetite da dijete ima kroničnu potrebu za žvakanjem majice koju je teško kontrolirati, obratite se psihologu. 

Dijete ponekad nije svjesno svoje navike

Stručnjaci savjetuju da s djetetom razgovarate o toj temi, ali pažljivo,kako se ne bi osjećalo posramljeno ili krivo za štetu na majici. Možete reći kako ste primijetili da ponekad žvače majicu i pitati ga zašto to radi i pomaže li mu. Ponekad djeca nisu ni svjesna svoje navike dok im netko ne ukaže na nju.

Ako je dijete svjesno situacije, pitajte ga je li mu u redu da to radi pred prijateljima u razredu i kako se oni ponašaju prema njemu. Možete razgovarati i s učiteljem i provjeriti zadirkuje li ga itko zbog njegove navike.

Osvijestite koje su situacije okidači

Moguće je da dijete žvače majicu uvijek u istim situacijama. Čine li to u vrijeme ručka ili užine, moguće je da tako iskazuju glad. Ako to rade dok slažu slagalice ili pišu zadaću, vjerojatno je to način da se bolje koncentriraju. Ako žvaču majicu prije druženja s prijateljima, moguće da im je socijalna interakcija izazov.

Pomoći mu možete tako što ćete, u vrijeme užine, uvijek imati spremno nešto za jelo i ponuditi mu. Ako majicu žvače zbog nervoze, možete isprobati neke od tehnika za smirivanje stresa kao što su vježbanje dubokog disanja iz trbuha ili polagano brojenje do deset.

Zaposlite djetetove ruke i prebacite mu fokus s usta. Ponudite mu igračku poput fidget spinnera, spužvaste loptice ili četke kojoj može maziti dlake, kao zamjenu.