Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POJAČANO ZNOJENJE I NEUGODAN MIRIS KOD DJECE: Znak početka puberteta ili ozbiljan poremećaj?

Autor Sanja Matasić

Ako ste primijetili pojačano znojenje i neugodan miris kod djeteta, moguće je da pubertet kuca na vrata, ali u nekim situacijama može biti i razlog za posjet liječniku.

 pubertetlija se znoji Izvor: Shutterstock

Sve češće se roditelji žale da njihovi mališani u dobi između 9 i 10 godina počinju imati neugodan tjelesni miris. No neugodan miris znoja u toj dobi znak je ulaska u pretpubertet te ukazuje na to da dolazi do određene hormonske promjene u djetetovu tijelu.

Neugodan miris tijela signalizira početak puberteta, i može se primijetiti već sa 7 godina kod devojčica i 9 godina kod dječaka.

Prije svega, trebali biste razgovarati s djetetom i objasniti mu važnost higijenskih navika te mu ukazati na ulazak u životnu promjenu koja se zove pubertet i koja će ga sljedećih nekoliko godina zahvaćati na svim razinama.

No ako neugodan miris tijela počne prije 7 do 9 godina ili je čudan, otiđite na pregled kod pedijatra. Naime, određena medicinska stanja poput dijabetesa tipa 1 mogu prouzročiti miris acetona. Također, prehrana koja uključuje pretjerani unos pržene hrane može izazvati neugodan miris kod djece svih uzrasta.

Koje higijenske navike djeca trebaju usvojiti u pretpubertetu?

U vrijeme kada se djeca počnu intenzivnije znojiti, naučite ih da je svakodnevno tuširanje ‘must’, pogotovo nakon tjelesne aktivnosti jer sa znojem se spajaju i bakterije nakupljene na koži koje doprinose neugodnom mirisu.

 Znojenje u pubertetu Izvor: Shutterstock

Dezodoransi i mogu pomoći u ublažavanju neugodnog mirisa, ali pripazite na to da djeci dajete preparate isključivo na prirodnoj bazi, bez dodataka aluminija i ostalih štetnih spojeva. Budite oprezni i s dezodoransima koji su na prirodnoj bazi jer neki mogu izazvati alergijske reakcije pa neka ih dijete prvo testira na unutarnjem dijelu podlaktice.

Osim redovite higijene, važno je da dijete pije puno vode te da se zdravo i raznoliko hrani, pritom izbjegavajući industrijski procesuirane namirnice.

Možda će vas zanimati

Najnovije