Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PITALI SMO NUTRICIONISTKINJU: Što sve treba sadržavati dobro izbalansiran djetetov doručak?

Autor Jelena Pervan

Nutricionistkinja i savjetnica za dohranu beba prokomentirala je važnost doručka i dala nam prijedlog izbalansiranog slanog obroka za početak dana.

 dječak jede jaja Izvor: Shutterstock

Doručak je, čini se, najkontroverzniji obrok u danu. Neki ga uopće ne jedu, neki ga ne preskaču, neki su skloniji slatkim, neki slanim varijantama, ali ono što je sigurno da ovaj jutarnji ritual često prenesemo i na svoju djecu.

Kako bi trebao izgledati izbalansiran obrok za početak djetetova dana i zašto bi slani doručak trebao imati prednost nad slatkim?

Doručak djeci daje temelje za ostatak dana

O doručku smo razgovarali s Anom Jelekovac Jurkin, magistricom nutricionizma i certificiranom savjetnicom za dohranu beba, koja stoji iza Instagram profila Nutrimama, prave male riznice savjeta za uvođenje dohrane i razvoj prehrambenih navika djece.

Ana tvrdi kako je doručak, prije svega, jedna divna i zdrava navika koju možemo prenijeti na svoju djecu, a posebice ako doručkujemo s njima.

Pojašnjava kako je bebama, koje su tek krenule s dohranom, majčino ili adaptirano mlijeko i dalje glavni izvor energije, nutrijenata i vode te kako većina beba dan počinje mlijekom.

'Prvi obrok nakon toga, bez obzira na to što je obično u jutarnjim satima, ne mora ličiti na naš klasični doručak, već je poželjno da više sliči ručku. Kod djece je važno započeti dan kvalitetnim i konkretnim obrokom, koji će im dati dobre temelje za cijeli dan i držati ih sitim. Ako za doručak često nudite kruh s čokoladnim namazima, marmeladom, pekarske proizvode, slatke pahuljice s mlijekom i sl. pokušajte postepeno ubacivati slane verzije doručka', ističe Ana.

Ana kaže kako bi bilo idealno da je svaki obrok, pa tako i doručak, dobro izbalansiran što znači da sadrži ugljikohidrate, proteine i zdrave masnoće. Poželjno bi bilo u obrok uvrstiti i začine, namirnice bogate probioticima te svježe povrće.

Ako je obogatimo, i zobena kaša može biti izbalansiran obrok

Jedan od omiljenih doručaka Instagram generacije roditelja svakako je zobena kaša. Ovo starinsko i jednostavno jelo, doživjelo je potpunu transformaciju i od doručka postalo raskošni desert.

Zobene su kaše, ističe Ana, sve popularnije jer su brz, ukusan i praktičan obrok, ali naglašava kako ih je važno dobro iskombinirati s ostalim sastojcima kako bi djeca dan započela konkretnim obrokom, a ne desertom.

'Ako napravimo zobenu kašu s mlijekom ili vodom i voćem, dobit ćemo obrok kojem fali proteina i zdravih masnoća i koji će nam naglo podići šećer u krvi i neće nas držati sitima. No, ako dodamo proteine i zdrave masnoće (npr. grčki jogurt, orašaste plodove, maslac od orašastih plodova, kikiriki maslac, sjemenke i sl.) dobit ćemo izbalansiran obrok koji će ispuniti svoju ulogu', savjetuje Ana.

Još jedan od načina kako pojačati zobenu kašu, navodi Ana, je ukuhati žumanjak u nju.

Doručak je ritual za cijelu obitelj

Zdrave navike stvaraju se u ranom djetinjstvu, već s počecima dohrane, i zato je važno dijete navikavati na različite teksture, okuse i namirnice. Uključite djecu u pripremu doručka, razgovarajte o namirnicama, njihovu porijeklu i pripremi.

Sjedite za svojom djecom za stol i zajedno objedujte, kad god je to moguće. Hrana nije samo gorivo, ona je i ritual. Izdvojite vrijeme da taj ritual bude važan dio djetetova života.

Izbjegavajte dan započinjati slatkom hranom jer ona značajno diže šećer u krvi te ga zatim vrtoglavo spušta što stvara osjećaj umora, nervoze i gladi, ubrzo nakon doručka.

 ideje za slani doručak Izvor: Shutterstock

'Slani doručak koji bih preporučila za male, ali i velike su jaja. Skuhajte jaja i uz njih poslužite kvalitetni punozrnati kruh namazan maslacem, svježu rajčicu s peršinom i čašu vode', predlaže Ana.

Najnovije

Najpopularnije