Svaki put kada je hidracija tijela u pitanju, općepoznate preporuke za odrasle su do osam čaša vode dnevno. Ne trebamo niti govoriti koliko je za zdravlje i funkcioniranje ljudskog organizma presudna hidracija, a tako je i s dječjim tijelom.

No ako mi odrasli trebamo unositi do osam čaša vode dnevno, koliki je idealni unos tekućine za djecu? Iako brojevi mogu varirati, koristite ovo kao vodič za ukupnu dnevnu hidraciju vašeg mališana, a jedine dvije tekućine koje mališani trebaju su mlijeko i obična dobra stara H2O:

Mala djeca u dobi od 12 do 24 mjeseca: 1 do 4 šalice vode i 2 do 3 šalice mlijeka
Djeca od 2 do 5 godina: 1 do 5 šalica vode i 2 do 2 1/2 šalice mlijeka

Koliko mlijeka treba popiti dijete?

Između prve i druge godine, djeca bi trebala svaki dan popiti 2 do 3 šalice punomasnog mlijeka. U ovoj dobi trebaju dodatnu masnoću u prehrani za bolji razvoj tijela i mozga. Međutim, ako imate obiteljsku anamnezu pretilosti ili srčanih bolesti, porazgovarajte s pedijatrom o tome, trebate li možda djetetu davati mlijeko smanjene masnoće.

koliko mlijeka treba piti dijete
Shutterstock 

U dobi od 2 do 5 godina, djeca bi trebala piti oko 2 do 2,5 šalice mlijeka dnevno, a većina bi trebala prijeći na manje masno ili nemasno (obrano) mlijeko. Uz zdrave masti, mlijeko osigurava kalcij, proteine, vitamine A i D, te cink.

Mala djeca ne bi trebala piti alternativno (ili biljno) mlijeko, poput bademovog, rižinog, zobenog ili konopljinog mlijeka, jer obično imaju manje proteina i kalorija od kravljeg mlijeka.

Imajte na umu, da možete i pretjerati. Djeca koja piju puno mlijeka mogu se zasititi tekućinom i ne pojesti dovoljno čvrste hrane, čime propuštaju važne hranjive tvari kao što je željezo. (Mlijeko ne sadrži željezo.) Nedostatak željeza može prouzročiti probleme u učenju i ponašanju, a također može dovesti do anemije (nedostatak crvenih krvnih stanica).

Koliko vode treba piti dijete?

Počevši od prve godine, djeca bi trebala piti oko 1 do 4 šalice vode svaki dan. Nakon drugog rođendana, djeca bi trebala popiti 1 do 5 šalica vode.

Voda je najbolji izbor kada je dijete žedno, pogotovo ako treba nešto popiti između obroka. Ne samo što je bolja za želudac i zube od soka i drugih napitaka, već će, pijući je, steći zdrave navike za cijeli život.

Je li važno da dijete konzumira i sokove?

Djeci u dobi od 1. do 3. godine treba ograničiti unos sokova na najviše 1/2 šalice dnevno jer je sok pun šećera, što povećava i rizik od karijesa, a unose i previše kalorija, a premalo hranjivih tvari.

treba li djeci davati sok
Shutterstock 

Ako djetetu već dajete sok, držite se '100 posto voćnog soka', koji sadrži više vitamina, a manje zaslađivača i aditiva. Voćni sok možete razrijediti i dodavanjem vode. Još je bolje potaknuti dijete da jede cijelo voće, koje je puno vlakana i drugih zdravih hranjivih tvari.

Kako potaknuti dijete da pije više?

Muči vas što vaš mališan ne popije dovoljno tijekom dana? Najbolji način da potaknete dijete da pije vodu i mlijeko je da to učinite i sami. Djeca uče promatrajući svoje ukućane, stoga pokušajte uz sebe nositi bocu vode iz koje ćete piti tijekom dana.

Također, možete ga namamiti tako da pije iz šalice koju je samo odabralo, ali očekujte da će u prvo vrijeme biti puno kapanja i prolijevanja, no djeca brzo uče. Potičite dijete da pije dovoljno tekućine, ali ga nemojte izluđivati. Njegovo raspoloženje, razina aktivnosti i apetit, mogu utjecati na to koliko će popiti kroz dan.

Djeca koja su vrlo aktivna, osobito ako se ljeti igraju na otvorenom, izložena su riziku od dehidracije. Neki simptomi uključuju razdražljivost, crvenilo kože, suhe usne, ljepljiva usta, manje mokrenja ili tamnu mokraću.