Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIJE ŠKOLE RASTU KAO GLJIVE: Moje je dijete stalno gladno! 

Djeca troše puno energije na igru i razvoj pa se nemojte čuditi da uđu u fazu konstantne gladi

 dijete je gladno Izvor: Shutterstock

Djeca predškolske dobi konstantno rastu. Možda ne toliko kao kad su bila mala, ali dovoljno da njihov metabolizam ubrzano radi. To znači da će biti jako gladna. Osim toga, imaju male želuce koji ne ostaju dugo puni, i doista trebaju jesti svakih nekoliko sati.

Stoga, ne brinite previše za svoju malu rupu bez dna. Djeca se rađaju s urođenim osjećajem koliko trebaju jesti i morate poštovati te urođene signale. Pokušajte djetetu ponuditi zdravu hranu kad god je gladno, a pritom paziti da tijekom dana bude dovoljno tjelesno aktivno.

Potičite zdrave izbore. Kada dijete zatraži međuobrok, nemojte dopustiti da stalno bira čips. Djeci ne treba ništa više masnoća nego odraslima. Iako je čips s vremena na vrijeme prihvatljiv međuobrok, pokušajte dijete redovito usmjeravati prema hranjivijim jelima, poput voća, sira i cjelovitih žitarica. Čak su krekeri, kokice i pereci bolji izbor.

Neka hrana bude dostupna u svakom trenutku. Kad se dijete vrati iz vrtića, gladno je, i to je normalno. U vrtiću se igra, uči nove stvari, dosta vremena i provodi na svježem zraku. Potroši puno energije, a kad se vrati kući, mora nadoknaditi izgubljenu energiju. Stoga, dobro je uvijek na stolu imati svježeg voća.  

Ne tjerajte dijete da počisti sve iz tanjura. Možda mislite da, ako natjerate dijete da pojede sve iz tanjura, neko vrijeme neće tražiti hranu. No tjerati djecu da jedu kada to ne žele nije dobro. Ako nauče ignorirati svoj umutarnji signal 'sit sam', to ih može dovesti do problema s prehranom, uključujući prejedanje i pretilost.

Ako dijete neprestano ponavlja 'Gladan/a sam' kako bi odgodilo spavanje (uobičajena taktika odugovlačenja), ponudite mu užinu sat do dva prije spavanja, a zatim mu jasno dajte do znanja da je kuhinja zatvorena do jutra. Osim toga, ako vam se čini da koristi hranu iz psiholoških razloga, to je vjerojatno potreba za privlačenjem pažnje. Pokušajte provoditi više vremena s djetetom ili se potrudite provesti kvalitetno vrijeme u obiteljskom okruženju.

Sve dok dijete nema prekomjernu tjelesnu težinu (prema grafikonima rasta u ordinaciji pedijatra) i dajete mu kvalitetnu hranu, njegovo stalno hranjenje zapravo i nije problem. To samo znači da morate češće odlaziti u supermarket.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije