Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TVRDA STOLICA KOD DJETETA jedan je od pokazatelja opstipacije

Autor Zvjezdana Bubnjar

Mala djeca ne mogu objasniti što se događa u njihovu tijelu, ali postoje simptomi koji ukazuju da ima problema s pražnjenjem crijeva

 shutterstock_1106196098.jpg Izvor: Shutterstock

Opstipacija ili zatvor muka je za odrasle, a kamoli za bebe ili malu djecu. Djeca ne razumiju što im se događa, a do 2. godine i ne znaju reći što im se događa. Dok vi, kao roditelj, shvatite o čemu je riječ, problemi s probavom kod djeteta mogu trajati i neko vrijeme.

Konstipacija ili zatvor je rijetko pražnjenje crijeva, a riječ je obično o manje od tri pražnjenja u jednom tjednu. No, utješno, u mnogim slučajevima, dječji je zatvor kratkotrajna pojava. Međutim, da biste ga liječili, morate naučiti kako prepoznati znakove opstipacije ili zatvora kod djeteta.

Simptomi zatvora kod beba i djece

Simptomi opstipacije kod beba i djece ne razlikuju se puno od simptoma kod odraslih. Glavna je razlika u tome što bebe i malena djeca ne mogu komunicirati kako se osjećaju pa morate obratiti pozornost na to koliko puta su bili na velikoj nuždi.

Bebe
Neka dojenčad hranjena adaptiranim mlijekom, ali i dojena djeca, dobiju zatvor, nakon što im u prehranu uvedete krutu hranom. Simptomi zatvora u bebe ili dojenčeta uključuju: tvrdu stolicu nalik brabonjcima, bolno pražnjenje crijeva, suhu stolicu i rijetko pražnjenje crijeva.
Učestalost stolice može varirati od djeteta do djeteta, stoga kao referentnu točku koristite uobičajneno pražnjenje crijeva. Na primjer, ako vaša beba uobičajeno ima jedno pražnjenje crijeva dnevno i prošlo je nekoliko dana od posljednje stolice, to bi mogao biti znak zatvora.

Mala djeca
Mala djeca mogu imati slične simptome kao i bebe. No kod njih možete vidjeti i druge simptome, kao što su: nadutost, trbuh je tvrd na dodir, otečenost, tragovi krvi na toaletnom papiru (zbog malih ranica oko anusa nastalih od napinjanja).

Starija djeca
Uz navedene simptome, starija djeca mogu se žaliti na bolove u trbuhu, a također mogu imati bolove tijekom pražnjenja crijeva i izbjegavati odlazak na toalet.

Što učiniti protiv zatvora kod beba i male djece?

Iako je zatvor neugodan, rijetko je znak neke ozbiljnije bolesti, a neke promjene u prehrani mogu vam pomoći omekšati stolicu i ublažiti zatvor.

Više vode ili voćnog soka!
Unosom vode u dječji organizam utječete na cjelokupnu hidrataciju i time na omekšavanje stolice. Ako je dijete starije od 6 mjeseci, ponuditi mu decilitar vode odjednom. Imajte na umu da voda ne zamjenjuje redovito hranjenje. Voćni je sok također učinkovit za ublažavanje zatvora jer neki sadrže zaslađivač sorbitol, koji može djelovati kao laksativ.
Ako je beba starija od 6 mjeseci, ponudite joj do decilitar i pol voćnog soka. Preporuka je 100- postotni sok od jabuke, šljiva ili sok od kruške, uz redovito hranjenje.

Više hrane bogate vlaknima
Ako je beba počela jesti krutu hranu, u njezinu prehranu uvrstite više hrane bogate vlaknima uključujući: jabuke, kruške, grašak, šljive, banane.
Ako su dohrani bebe prevladavaju rižine žitarice, one mogu izazvati zatvor jer imaju vrlo malo vlakana pa smanjite njihov unos.
Kada je riječ o bebama mlađim od 6 mjeseci, one trebaju samo majčino ili adaptirano mlijeko. Dojenim bebama uvedite češće podoje, a ako je dijete na formuli, možda mu ne odgovara adaptirano mlijeko koje mu trenutmo dajte pa razgovarajte s pedijatrom o promjeni mliječne formule.

A što je s toddlerima?
Za stariju djecu, evo nekoliko osnovnih savjeta za poticanje pražnjenja crijeva.
Povećajte unos vode. Nedostatak tekućine doprinosi zatvoru kod starije djece. Pobrinite se da dijete popije najmanje litru vode svaki dan.

Povećajte unos vlakana
Prehrana s malo vlakana još je jedan čimbenik koji doprinosi zatvoru kod djece. Svakako u prehranu uključite više namirnica bogatih vlaknima. To uključuje više voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također, možete davati djeci dodatke prehrani.
Kako biste utvrdili koliko vlakana treba vašem djetetu dnevno, uzmite njegovu dob i dodajte 5. Dakle, ako vaše dijete ima 8 godina, trebat će mu 13 grama vlakana dnevno.

Povećajte tjelesnu aktivnost
Nekretanje također može prouzročiti opstpaciju ili zatvor. Tjelesna aktivnost potiče crijevnu kontrakciju i pražnjenja crijeva.

Oprez s laksativima!
Laksativi i klistiri nude brzo ublažavanje opstipacije kod odraslih. Međutim, nemojte ovo niti pokušati prakticirati s bebom ili malim djetetom. No prije davanja laksativa djetetu uvijek se posvjetujte s pedijatrom budući da njihovo dugoročno uzimanje može prouzročiti tromost crijeva, a liječnik će znati koji laksativ i u kojoj dozi je primjenjiv na djecu.

Kada posjetiti pedijatra?

Ako zatvor ili opsipacija traje dulje od 2 tjedna ili ako vaše dijete razvije druge simptome, kao što su odbijanje jela, oticanje trbuha, gubitak težine, groznica, bol tijekom pražnjenja crijeva, posjetite pedijatra.

Prije liječenja, pedijatar će napraviti fizički pregled i provjeriti ima li kakvih oštećenja u anusu. Može postaviti pitanja o prehrani i fizičkoj aktivnosti djeteta kako bi lakše postavio dijagnozu. Tek u slučajevima teškog ili dugotrajnog zatvora, pedijatar može naručiti testove, kako bi provjerio ima li dijete probleme s crijevima ili rektumom.


Uobičajeni uzroci opstipacije kod djece

Razumijevanje uobičajenih uzroka opstipacije kod djece može pomoći u prevenciji:

  • promjena rutine ili obrasca (poput putovanja, polaska u novu školu ili stresa)
  • prehrana s malo vlakana i nedovoljno tekućine
  • ignoriranje potrebe za pražnjenjem crijeva (možda zato što ne žele koristiti zahod u vrtiću) alergije na mliječne proizvode ili netoleranciju na mliječne proizvode
  • obiteljska anamneza (nasljedni faktor)

Najnovije

Najpopularnije