Postoje neke božićne tradicije kojima se raduju i djeca i odrasli – izrada božićnih ukrasa, kićenje drvca, pisanje pisma Djedu Božićnjaku, iščekivanje darova, slušanje božićnih pjesama.... Ali pečenje tradicionalnih božićnih kolačića može se pretvoriti u pravi tulum.

Kako djeca mogu sudjelovati u pripremi medenjaka?

Djeca uživaju kad su im ručice prljave od brašna, a 'gnjecanje' tijesta im je posebno draga aktivnost. No jeste li znali da vaši mališani, dok ručicama mijese tijesto, razvijaju grubu i finu motoriku šake. Tako da rezultat nije samo zabava i sladak zalogaj, već i razvoj motorike, a učinak je kao da se igraju plastelinom ili glinamolom.

Djeca mogu modelirati malene čovječuljke, kućice, kvadratiće, srca, a dopustite im da se i slobodno izraze i oblikuju tijesto u neke svoje izmišljene likove.

I na kraju, na medenjacima se mogu i likovno izraziti – ukrašavanje je jednako zabavan dio kao modeliranje, a možete koristiti šlag obojen raznim bojama za hranu, kuglice, čokoladne mrvice, što god vam padne napamet.

Glazuru možete napraviti tako što otopite šećer u vodi pa premažete pečene medenjake, a na glazuru lijepite bombončiće, perlice (naravno one jestive), možete crtati obojenim šlagom...

Možda će vam medenjaci izgledati pomalo neobično i bojom i oblikom, ali to su djela malenih ručica koje su to napravile s puno ljubavi I pravi su plod duha zajedništva.

Nekoliko trikova za ukusnije i zabavnije medenjake!

Tijesto za medenjake možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku čak nekoliko dana. Samo pazite da ga izvadite na sobnu temperaturu 10 minuta prije nego što ga počnete formirati. Tako ćete moći tempirati zabavu kad vam mališani budu raspoloženi za stvaranje svojih malih umjetničkih djela.

Nakon što ispečete medenjake, u hermetički zatvorenoj posudi možete ih čuvati oko tjedan dana.
Ako ih spremite u male staklenke, koje opet predate djeci u ruke na ukrašavanje, mogu biti super božićni dar bakama, dedama, tetama i ujacima...

medenjaci
Shutterstock 

Prije negoli medenjake stavite u pećnicu, ostavite ih u hladnjaku na 20 minuta tako se neće previše 'raširiti' u pećnici.
Jednako tako, đumbir možete zamijeniti cimetom.

Recept za jednostavne medenjake

• 2 dl vode
• 1 dl sirupa (melase)
• 2 žlice mljevenog cimeta
• 1 žlica mljevenog klinčića
• 1 žlica mljevenog đumbira
• 1 mala žlica mljevenog kardamoma
• 1 mala žlica crnog papra
• 1 žlica sode bikarbone
• 300 g maslaca
• 5 dl šećera
• 1.5 l brašna

Najprije pomiješajte maslac, šećer i sirup. Zatim dodajte začine i sodu bikarbonu, a nakon toga vodu i na kraju dio brašna. Nakon što dobro sve promiješate, umiješajte i ostatak brašna. Tijesto umotajte u foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Nakon što završite tijesto, započinje dječja zabava. Na vama je da im osigurate kalupe za rezanje, a za sve ostalo, tu su dječje ručice. Naravno, malim slastičarima potrebna je i prava pregača. Gotove oblike pecite u pećnici 5-8 minuta na 200 ºC.