Prebacivanje u iz njihovog u vaš krevet, uobičajena je noćna zabava u vašoj obitelji. Navečer svoju djecu lijepo ušuškate, pročitate im priču za laku noć i oni zaspu u svojim krevetima. No, ujutro, budite se, a čim otvorite oči, vidite ta draga lica kako spokojno spavaju, pokraj vas.

Osjećate ukočen vrat i bol u leđima, niste baš naspavani, ali više jednostavno ne znate ni jedan način kako da svoje mališane uvjerite u to da BI IPAK TREBALI SPAVATI U SVOME KREVETU.

E, morat ćemo ovome problemu prići na šaljivi način, a možda do kraja članka dođemo zajedno do nekoga zaključka.

Naravno, postoje načini i načini, već isprobani na koje možete uvjeriti djecu da spavaju u svojim sobama i u svojim krevetima. Na primjer, neka odaberu posteljinu za svoj krevet kako bi imali osjećaj da je to njihovo i intimno mjesto za opuštanje. Možete osmisliti tablicu za nagrađivanje tako da za svaku noć provedenu u svome krevetu dobiju neku naljepnicu pa ako skupe 10 naljepnica, nagradu za odraslog spavača. I, naravno, možete pokušati istrpjeti iscrpljujući plač dok ih odvlačite natrag u njihov krevet.

No postoje i malo inovativnije metode!

  • Prebacite nered iz njihove sobe ispred svojih vrata! Obložite ulaz u svoju spavaću sobu igračkama koje nađete na njihovu podu. Možda im zapriječe ulaz pa onako pospani odustanu.
  • Kupite periku i iskoristite je na lukav način! Pronađite periku, slične boje kao što je vaša kosa i, kada dijete zaspe, stavite je na jastuk pored djeteta. Možda pomisli da spavate pokraj njega.
  • Matematičke zagonetke na vratima Zalijepite matematičke jednadžbe na vanjsku stranu vrata svoje spavaće sobe. Recite djeci da moraju riješiti jednadžbe kako bi ušli. Ili, još bolje, zalijepite popis kućanskih poslova na vrata koje djeca moraju napraviti. Jedini način na koji mogu ući jest da obećaju kako će neki od poslova s popisa obaviti ujutro čim se probude. Naravno, ovo djeluje samo kod djece koja znaju čitati...
  • Staza s preprekama Postavite stazu s preprekama od mekih jastuka i deka u hodniku na putu od njihove sobe do vaše. Ako je staza dovoljno mekana, možda će jednostavno zaspati na putu do vašeg kreveta. Naravno, možda ćete ih pronaći kako spavaju u hodniku... ali, hej, barem vam je krevet prazan!
  • Zajednički san… sa stilom Ili, jednostavno, razmislite o krevetu za zajedničko spavanje. U veliki krevet možete smjestiti petero djece i dvoje odraslih. Ludo, da, ali za neke je zajedničko spavanje jedini način da se pristojno odmore.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock