Upoznavanje bebe s raznim novim namirnicama i teksturama jedan je od najuzbudljivijih dijelova prve godine života. Med je sladak i blagog okusa pa možete pomisliti da je dobar izbor kao namaz za tost ili prirodan način zaslađivanja. Međutim, stručnjaci preporučuju pričekati s uvođenjem meda u prehranu do djetetova prvog rođendana.

Naravno, to uključuje industrijski med, sirovi i nepasterizirani, ali i med lokalnih proizvođača te svu hranu koja sadrži med.

Primarni rizik preranoga uvođenja meda u dječju prehranu je botulizam dojenčadi, a riziku su najviše izložene bebe mlađe od 6 mjeseci.

Beba može dobiti botulizam ako u njezin organizam uđe bakterija Clostridium botulinum pa se njezine spore počnu razvijati u probavnom traktu.

Botulizam se razvija ako su spore prisutne u crijevima djeteta. Izvor botulizma može biti med, ali je vjerojatno i da će dijete oboljeti ako je izloženo tlu koje je onečišćeno ovim bakterijama. Dojilje mogu konzumirati med jer se dojenački botulizam ne prenosi majčinim mlijekom.

Drugi tekući zaslađivači, poput melase i kukuruznog sirupa, također mogu prouzročiti botulizam. Od prirodnih zaslađivača, javorov sirup smatra se sigurnim jer dolazi iz stabla i ne može u sebi sadržavati ovu bakteriju budući nije u riziku od kontaminacije iz onečišćenog tla.

Koji su simptomi botulizma?

Najčešći simptomi su slabost, smanjeni apetit, zatvor (koji je često prvi znak), problemi s kontroliranjem pokreta glave, povećano slinjenje, spušteni kapci, pospanost i umor, teškoće tijekom hranjenja i gutanja, paraliza živaca i mišića.

Beba također može biti razdražljiva, imati problema s disanjem ili plakati. Simptomi botulizma obično se pojavljuju unutar 12 do 36 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane i često počinju zatvorom. Međutim, ponekad dojenčad može pokazati pokazati prve simptome tek 14 dana nakon izlaganja zagađenoj hrani.

Ako vaša beba ima bilo kakve simptome botulizma, a nedavno je konzumirala med, trebali biste to tretirati kao hitan slučaj pa se javite pedijatru.

Med je hranjiv i ljekovit

No med ima brojne nutritivne prednosti u kojima beba može uživati ​​nakon što navrši godinu dana. Med sadrži enzime, aminokiseline, minerale i antioksidanse.Također, sadrži male količine vitamina B i C, a njegova hranjiva vrijednost ovisi o izvorima budući da je samo u svijetu zabilježeno više od 320 sorti meda.

dijete jede meda
Shutterstock 

Osim svojih nutritivnih vrijednosti, med se pokazao kao vrlo ljekovita namirnica, posebno kad je riječ o respratornim infekcijama. Može djelovati kao lijek protiv kašlja, ali, zapamtite, ne smiju ga koristiti djeca mlađa od godinu dana. Neki ga preporučuju kao pomoć u zacjeljivanju rana, ali se niti u lokalnoj primjeni ne smije koristiti kod djece mlađe od godinu dana jer uzročnik botulizma može u tijelo ući i kroz oštećenu kožu.

Kako uvesti med u bebinu prehranu?

Kao i sa svim dodatnim zaslađivačima, ne morate se žuriti uvoditi med u bebinu prehranu. No, za početak, dovoljno će biti, naravno, nakon što dijete navrši godinu dana, dodati malu količinu u hranu koju beba inače jede, na primjer kašicu ili smootie.

Jedna od metoda postupnog uvođenja meda jest dodati u djetetov obrok malu količinu meda (manje od jedne čajne žličice) pa pričekati četiri dana i potom dodati istu količinu u drugu vrstu obroka, na primjer, namazati ga na tost.

Kada uvodite med, možete ga umiješati u zobene pahuljice, umiješati ga u jogurt, poslužiti ga u smootieju ili ga koristiti na vaflima ili palačinkama. Nakon što utvrdite da dijete nema reakcije na med, možete ga početi koristiti umjesto zaslađivača u kolačima, a šalicu šećera možete zamijeniti sa 2/3 šalice meda.

 Neki trikovi za kolače s medom

  • Za svaku šalicu meda koju koristite u receptu, smanjite ostale tekućine za 1/4 šalice.
  • Dodajte 1/4 žličice sode bikarbone u svaku šalicu meda kako biste smanjili kiselost.
  • Smanjite temperaturu pečenja za otprilike 10-ak stupnjeva i pazite na tamnjenje, ili skratite vrijeme pečenja.