Ovo je vrijeme maženja. Prvi dani, uglavnom prilično zbunjujući, iza vas su prošli, a svaki sljedeći je predvidljiviji.

Uočavate što vaša beba voli, kako reagira na vas i okolinu, koji joj zvukovi i podražaji smetaju, a u čemu uživa i što je smiruje. Možda ste već bili i u prvoj šetnji, a najbliži članovi obitelji su vas posjetili.

No još traje prilagodba na roditeljstvo i brigu o bebi. Da biste ulovili vlak na kojem se osjećate sigurni i samopouzdani kao roditelj, potrebno je vremena, puno ponavljanja i vježbanja.

Dnevna rutina bebe od 6 do 8 tjedana

U ovoj dobi vaše dojenče već vjerojatno ima neki dnevni obrazac. Možete pretpostaviti kada će tražiti hranu, kada će spavati i koliko, a poneke bebe već mogu noću odspavati i do 4 sata u komadu.

No očekujte da barem dva puta u danu ipak nećete moći predvidjeti djetetovo ponašanje, a najčešće je to oko 10 sati ujutro i oko 16 sati popodne. Neke će bebe malo više plakati i biti uznemirene pa možda nećete znati koji je uzrok njihova nemira. Činit će vam se da hranjenje, umirivanje i ljuljuškanje u tim razdobljima dana nemaju jednako umirujući učinak, a plakanje može biti prilično intenzivno.

Pokušajte ostati smireni i usredotočeni tijekom ovih dnevnih 'oluja'. Jer, bebe u toj dobi osjećaju vaš nemir, što ih može samo još više uznemiriti.

Hranjenje bebe u dobi od 6 do 8 tjedana

Vaša beba je sada već iskusna 'sisalica' pa se ne morate brinuti da će ostati gladna. Ako dojite, količina mlijeka koju imate u skladu je s djetetovim potrebama, ali i dalje hranite bebu na njezin zahtjev.

Sada već znate prepoznati plač koji je uzrokovan glađu – glasno, neprestano plakanje sve dok dojenče ne dobije svoj obrok. No i uznemirenost i umor također mogu biti znak da beba želi jesti. Ne budite kruti s rasporedom hranjenja. Iako je vaše dijete u dobi između 6 i 8 tjedana, njegova crijeva još sazrijevaju.

Savjeti za hranjenje!

1. Mnoge se majke u ovome razdoblju bebina razvoja počinju pitati je li njihova opskrba mlijekom dovoljna. Sve dok vaša beba dobiva na težini i raste, izgleda bistro i budno te ima šest ili više mokrih pelena dnevno, sve je u redu. Također, stolica je zlatnožuta i mekana.

2. Očekujte prvi skok u razvoju pa su mogući češći i duži podoji. Bebi počnite davati tijekom obroka obje dojke ako ste dosad davali samo jednu.

3. Pokušajte izdojiti malo mlijeka ako izlazite i ostavljate bebu s nekim. Umjesto na bočicu, ako zagusti, druga osoba neka bebu hrani žličicom.

Spavanje bebe u dobi od 6 do 8 tjedana

U ovoj dobi uobičajeno je da bebe spavaju samo jedan ciklus, oko 45 minuta, prije buđenja, i izgledaju prilično odmorno.

Savjeti za spavanje beba u dobi od 6 do 8 tjedana

1. Pokušajte staviti bebu u krevetić prije nego što potpuno zaspi u vašem naručju. Pokušajte prepoznati znakove umore pa dijete nahranite u uspavljujte prije nego što postane nervozno i prestimulirano.

2. Nemojte reagirati i uzimati bebu čim se probudi, pustite je sve dok ne traži pozornost, možda se sama umiri i nastavi spavati.

Ponašanje bebeu dobi od 6 do 8 tjedana

Beba već živahno pokreće ručice i nožice, a naučila je i kako staviti šake u usta i reagira kada vas ugleda. Dijete se počinje glasati, gugutati i brbljati, što su prvi pokušaji komunikacije.

Kako se ponašati s bebom u toj dobi?

1. Beba može u šetnju, ali i već možete primati goste u kuću. Djeca uče socijalne vještine promatrajući druge ljude pa njihovo uočavanje osmijeha, slušanje razgovora, boravljenje među ljudima pomažu u razvoju mozga.

2. Čitajte i pričajte s bebom svakodnevno jer time se razvija centar za govor u mozgu.

3. Ostavite bebu neko vrijeme bez pelena, na pola sata, neka leži na leđima i maše slobodno nožicama i ručicama. Naravno, budite blizu, ne ostavljajte je na visokim i nesigurnim površinama.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock