Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitamin D: Kako ga beba dobiva i treba li ga uzimati kao dodatak prehrani?

U posljednje vrijeme dosta se raspravljalo o ulozi vitamina D i njegovoj važnosti u zdravlju, ali isto je tako bilo dosta zbunjujućih informacija. Stoga, mnogi roditelji nisu sigurni hoće li bebinu prehranu dopuniti vitaminom D

 beba i vitamin d

Vitamin D nije baš vitamin jer u našem organiznu više djeluje kao hormon. Ljudsko tijelo samo proizvodi ovaj vitamin, ali ako smo izloženi sunčevoj svjetlosti. U našoj koži posebna vrsta kolesterola pomaže pretvoriti vitamin D u njegov upotrebljivi oblik samo ako smo izloženi suncu. Potom krvotokom odlazi u jetru gdje se u aktivni oblik vitamina D.

Vitamin D je važan kako bi pomogao našem tijelu apsorbirati kalcij iz hrane koju jedemo. Zbog toga niske razine vitamina D mogu utjecati na čvrstoću i zdravlje kostiju. Vitamin D također igra važnu ulogu u načinu funkcioniranja naših gena i općem zdravlju.

Koji su rizici za bebu ako ne dobije dovoljno vitamina D?

Djeca trebaju vitamin D za rast i razvoj kostiju. Vitamin D također pomaže u stvaranju zdrave zubne cakline ali je potreban za opći rast i razvoj. Čak je i u maternici bebama potreban vitamin D pa je važno da ga trudnice unose u dovoljnoj količini.

Ozbiljan nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa, odnosno stanja tijekom kojeg bebine kosti postaju meke i slabe. Niska razina ovog vitamina može uzrokovati usporen motorički razvoj, slabost mišića, ali i bolove.

Odakle dijete dobiva vitamin D?

Primarni izvor vitamina D je izloženost sunčevim UV zrakama, a čak 90 posto dolazi od izlaganja suncu (vitamin D3), a preostalih 5-10 posto (vitamin D2) iz prehrane. Koža može apsorbirati samo ograničene količine vitamina D u jednom trenutku, zbog čega se preporučuje svakodnevno izlaganje suncu.

Prehrambeni izvori vitamina D dolaze iz masne ribe, gljiva, posebno onih koje su bile izložene suncu, te mliječne hrane obogaćene vitaminom D, na primjer maslaca i mlijeka. Drugi izvrsni izvori vitamina D su jetra, žumanjci i žitarice.

Alergija na hranu i vitamin D

Neka australska istraživanja otkrila su da postoji povećana vjerojatnost alergije na hranu kod beba s nedostatkom vitamina D i da dovoljna razina ovoga vitamina smanjuje rizik od alergija na hranu u prvoj godini života. Postoje i dokazi koji pokazuju da nedostatak vitamina D tijekom trudnoće može utjecati na povišeni krvni tlak trudnice i slabiji imunitet.

Nisku razinu vitamina D možete imati...

  • ako živite na mjestu gdje nema puno sunčeve svjetlosti i većinu vremena provodite u zatvorenom prostoru
  • ako ne izlažete kožu suncu
  • ako ste u starijoj životnoj dobi
  • ako uzimate lijekove koji utječu na razinu vitamina D
  • ako imate višak kilograma
  • ako imate bolest koja utječe na apsorpciju vitamina D

Vjerojatnije je da će beba imati nisku razinu vitamina D ako je majka tijekom trudnoće ili dojenja imala nisku razinu vitamina D

Važno je da imate na umu rizike izlaganja suncu, posebno kad je riječ o djeci jer se kod njih brzo na koži pojavljuju oštećenja i opekline. Najbolji je način da pratite dnevna upozorenja o visini UV zračenja te da za vrućih dana ne izlažete dijete suncu između 10 i 16 sati.

Ako majka tijekom trudnoće i dojenja ima dovoljnu razinu vitamina D, bebi je osiguran dovoljan unos ovoga vitamina. Još ako šetate s bebicom po sunčanom danu, naravno ne ljeti kada prži sunce, već ste puno učinili.

No s obzirom na to da se djeci do 6. mjeseca života ne preoručuje izravno izlaganje suncu, a sumnjate da vi imate nisku razinu vitamina D, posavjetujte se s pedijatrom.

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock

Najnovije