Nakon što navrši godinu dana, dijete je već motorički u fazi da ga ima na sve strane, da sve što vidi želi opipati, gurnuti prste baš u svaku rupicu koju vidi, gleda u vas kao u svjetsko čudo i pokušava oponašati vaše kretnje i govor.

Uz sve te motivatore, ono napreduje i motorički i kognitivno i socijalno, a jeste li ga u stanju pratiti? Stoga, donosimo razvojne faze po mjesecima kako biste otprilike znali što očekivati. Pripremite svoju kameru i uživajte u tim slatkim doživljajima.

12. – 18. mjeseci: Prvi koraci i prve riječi

Nakon što vaša beba, uz vašu pomoć, pogasi svijeću na prvoj rođendanskoj torti, počinje pravi show time. Do 13. bi mjeseca života vaša beba već trebala stajati, a do 15. će već i hodati.  No, ako i to nije slučaj, dajte mu vremena, ali o tome razgovarajte s pedijatrom. I, započnite odbrojavanje jer uskoro će biti vrijeme za bebinu prvu riječ. Prva verbalna komunikacija počinje između bebinih 12 i 14 mjeseci, a do 18. mjeseca rječnik se može povećati i na oko 50 riječi.

18 – 24. mjeseca: Istraživački pohodi i tantrumi

Obujte tenisice i nadajte se da ste u dobroj kondiciji jer će vaše dijete uskoro početi otkrivati sve radosti kretanja, od trčanja preko čučnjeva do penjanja i balansiranja na jednoj nozi. Također, u ovoj je fazi razvoja istraživanje hrane na vrhuncu pa se klinci mogu pokazati ili kao mali izbirljivci ili kao sladokusci kojima je baš sve fino. Do kraja ove faze, dijete će vjerojatno dobiti svih 20 mliječnih zuba.

U ovoj su dobi najzabavnije igre oponašanja, dječja je znatiželja na vrhuncu, a izražena je i želja za imenovanjem svake stvari koju dijete ugleda. No, u ovoj je fazi riječ 'Ne' jedna od omiljenih, a ispadi ljutnje i negodovanja mogu postati svakodnevni. Roditelji, čuvajte snagu i ne uzrujavajte se oko takvih ispada jer je riječ o fazi koja prolazi.

24 – 30. mjeseca: Motorička spretnost i želja za razgovorom

Je li vaše dijete dešnjak ili ljevak? U ovoj će dobi dijete otkrivati što sve može svojim rukama, od korištenja pribora za jelo do šaranja. Također, u fazu razvoja ulazi svladavanje skakanja, ali i igre lopotom. Kad je riječ o verbalnoj komunikaciji, i tu ima napretka jer će dijete biti u stanju reći ako ga nešto boli. U dobi od 24. mjeseca nadalje, vaše će dijete moći sastaviti rečenice s više riječi i imat će rječnik između 100 i 2000 riječi. U ovoj dobi djeca također doživljavaju svoju rodnost,  identificiraju se kao dječak ili djevojčica.

Ako vam se čini da vaše dijete kasni za svojim vršnjacima, ne brinite se. Oduprite se porivu da svoje dijete uspoređujete s drugima i dopustite mu da se razvija svojim tempom. Svako dijete posjeduje jedinstveni razvojni ritam.

Stanite, promatrajte i slušajte

Ako se roditelji mogu umiriti i samo promatrati svoje mališane, primijetit će da im djeca sama govore o svome razvoju i onome što im je potrebno. Odgovarajte na djetetove potrebe, igrajte se s njim, omogućite mu okolinu bogatu bojama, zvukovima, mirisima i oblicima, teksturama i okusima, riječima i interakcijom s drugim osobama – to je najbolji način da svoga mališana potaknete na razvoj.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock