Mame na TikToku otkrivaju razne trikove pa smo tako, tragajući za rješenjima problema koji najčešće muče roditelje, otkrili i ovu mamu koja je na svome profilu podijelila video u kojem na jednostavan način objašnjava kako umiriti bebu, ali nije riječ o puštanju heavy metal glazbe.

@ibmsladyThe greatest mom hack for new mothers ##momtok##fyp##fyi##lifehacks##lifesaver##newmom##stichthis##real##facts##duetwithme♬ original sound - Dtx_lady

Na njezinu postu iskače jasan natpis: 'Kako da beba prestane plakati, odmah'. Pa tko ne bi bio znatiželjan, zar ne? Ako može pomoći, super!

'Beba je povijena, a vi je nježno okrenite od sebe. Bebi ruke trebaju biti unutar povoja, a pridržavajte joj vrat kako bi mogla disati. Nježno dojenče ljuljuškajte naprijed-natrag! Obećajem, svaki put uspije', tvrdi ova majka dvoje djece.

Reakcije roditelja bile su iznad očekivanja, a jedna je mama napisala komentar: 'Moje dijete danas ima mjesec dana i jutros mi je baš ovo trebalo!'

5 načina kako još umiriti bebu!

1. Povijanje

Povijanje bebu vraća u sigurnost maternice i zato djeluje smirujuće na novorođenčad. Za povijanje koristite pamučnu dekicu četvrtastog oblika, a važno je da bude prozračna i elastična.

Dekicu postavite na krevet tako da izgleda kao dijamant. Gornji ugao dekice preklopite tako da dodiruje sredinu dekice.

Postavite bebu na dekicu tako da joj je vrat položen na gornji rub dekice. Bebina desna ruka treba biti uz tijelo. Dok držite bebinu desnu ruku, prebacite dekicu s njezina desnog ramena i čvrsto je zataknute ispod tijela.

Potom izravnajte lijevu ruku i donji ugao dekice prebacite preko bebina lijevog ramena. Dekicu kod lijevog ramena spustite do bebinih prsa. Držeći dekicu na bebinim prsima, prebacite zadnji ugao dekice preko bebina tijela. Na taj način dobivate remen koji sprečava da se dekica odmota. Kraj dobivenog remena zataknute za prednji dio dekice. Vrlo je važno da noge, odnosno kukovi, imaju dovoljno mjesta i da ih beba može slobodno micati.

2. Razni položaji

Leđa su jedini siguran položaj za spavanje, ali to je najgori položaj za smirivanje bebe. No bebu možete na rukama držati u bočnom položaju, na trbuhu ili preko svoga ramena. Ubrzo ćete primijetiti da se smiruje.

3. Pozadinski šumovi

Suprotno mitu, bebama nije potrebna potpuna tišina za spavanje. U maternici je zvuk krvotoka glasniji od usisavača! No, nisu svi zvukovi jednaki. Uključite usisivač, smanjite mu intenzitet ili pokušajte s nekimdrugim uređajem. No ne preglasno.

4. Ljuljuškanje

U maternici se beba stalno giba, dok vi hodate, dižete se, okrećete u snu... Dakle, novorođenče je naviklo na kretanje. Iako sporo ljuljuškanje smiruje, možete koristiti brze, sitne pokrete kako biste smirili uplakano novorođenče, no pazite da mu pridržavate glavicu.

5. Sisanje

Sisanje je 'šlag na torti'. Mnoge se nervozne bebe opuštaju dok sišu ili kad im stavite dudu u usta.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot TikTok