Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igra za svaku dob: Igranje utječe na razvoj baš svih vještina!

Bebe i malena djeca vrlo su znatiželjni pa je njihov razvoj lako potaknuti kroz jednostavne i zabavne igračke, igre i aktivnosti. Djeca uče kroz igru!

 igranje i djeca

Igra je način na koji bebe uče o sebi i svijetu oko sebe. Igra daje maloj djeci priliku za rast i razvoj vježbanjem i savladavanjem novih vještina. Također, igra je način kako da roditelji s djetetom komuniciraju i zajedno provedu kvalitetno vrijeme. Igračke, slikovnice i igre, koje potiču ključne razvojne vještine, važan su dio svijeta mališana.

Evo što trebate imati na umu kada birate igračke za svoju bebu.

Potaknite razvoj govora i jezika Kada razgovarate s bebom, bez obzira na to što vam se možda činilo da u dobi od 9 mjeseci baš i ne razumije što joj govorite, kao da joj dajete građevni materijal za razvoj govora. Recept je jednostavan: čitajte slikovnice, brojte stvari, ukazujte na boje, ponavljajte zvukove, koristite geste zajedno s riječima, pričajte što radite ('i sada idemo po tvoju crvenu majicu').

Igrajte jednostavne igre poput skrivanja i pokazivanja. Ako je riječ o dvogodišnjem ili trogodišnjem djetetu, postavljajte pitanja, poslušajte što pokušavaju odgovoriti, vi im opisujte što rade i, odaberite slikovnice u kojima ima puno ponavljajućih fraza i riječi. Igračke koje potiču komunikaciju i interakciju uključuju kocke za građenje, vozila, igračke u obliku hrane...

Nakon 18 mjeseci dijete će početi pokazivati slike u slikovnicama te ih povezivati s riječima pa odaberite slikovnice sa zanimljivim ali jednostavnim ilustracijama.

Njegujte socijalne i emocionalne vještine! Aktivnosti u prvim danima života pomažu bebi da se osjeća sigurno i postavlja im temelje za zdrav emotivni razvoj. S bebom se možete igrati kroz dodire i maženje, pjevušenje i ljuljuškanje. Kada bebe dođu u fazu puzanja i tijekom prve godine života kroz igru im možete imenovati osjećaje, a vaša interakcija s djetetom neka bude nježna i uključuje maženje i poljupce.

Potaknite razvoj fine motorike! Jednostavne igračke i predmeti izvrstan su način da potaknete razvoj malih mišića u rukama. Između 8. i 12. mjeseca života, vaša će beba vjerojatno moći uzeti i ispustiti igračku, staviti manje igračke u kutiju ii izvaditi ih, tako da birajte igračke koje njihove ručice mogu obuhvatiti. Nakon što dijete napuni 12 mjeseci pa sve do 18. mjeseca bit će zainteresirano za šaranje po papiru i slaganje kockica.

Igračke koje se preporučuju za djecu u dobi od 18 do 24 mjeseca su kocke za građenje, ploče s različitim didaktičkim gumbima, slagalice i sl.

Razvijajte motoriku Razvoj velikih mišića u rukama, nogama i trupu počinje kada se beba okrene na trbuh i podigne glavicu.

 beba se igra na trbuhu

Vrijeme provedeno na trbuhu općenito se preporučuje bebama od tri i četiri mjeseca pa pronađite zanimljive igračke koje dijete potiču na pokret i zabavljaju ga. Sjedenje počinje znatno kasnije, oko 9. mjeseca bebina života, a malena loptica je idealna jer dijete potiče na kretanje, uz to je može i primiti rukom. U kasnijoj dobi, kada prohodaju, mališani vole vući igračke ili ih gurati, što također jača njihovu muskulaturu i pomaže im da usavrše vještinu hodanja.

Potaknite razmišljanje i zaključivanje! Kognitivne vještine podrazumijevaju sve procese i načine na koje mališani uče razmišljati, rješavati probleme, zamišljati, prikupljati informacije, pamtiti i razvijati prosuđivanje – prilično impresivno! Zajedničko čitanje, ples, sviranje i pjevanje pomažu u promicanju ovih vještina i u bilo kojoj dobi. Djetetu dajte na izbor igračke različitih tekstura, oblika, zvukova i boja. Na primjer, sa 18 mjeseci možda će vaše dijete oponašati vas pa će uživati u igri raznim plastičnim zdjelicama, pretvarat će se da kuha ili čisti, razgovara na mobitelj ili tipka na laptopu.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije