Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planiranje trudnoće: Što vam cerviks govori o plodnim danima?

Odlučili ste da želite bebu, i to vam je trenutno najvažnija misija. Za početak, krenite s vođenjem dnevnika plodnosti, u koji uključite i praćenje cerviksa koji jasno govori kada je vrijeme ovulacije

 plodnost

Planirate trudnoću? Kako biste doista bili predani toj važnoj misiji, upoznajte svoje tijelo i njegovo funkcioniranje. Osim cervikalne sluzi, kao jednog od pokazatelja plodnosti, dobro je poznavati i cerviks, odnosno grlić maternice jer se i on mijenja tijekom ciklusa, jasno govoreći o plodnim i nepolodnim danima.

Uloga cerviksa u menstruacijskom ciklusu

Svaka je žena posebna u svome ciklusu, ali određene promjene vratu maternice tijekom mjeseca ukazuju na to imate li ili nemate ovulaciju.

Osim bazalne tjelesne temperature, cervikalne sluzni i praćenja menstrualnog ciklusa, bilješke o promjenama cerviksa trebale bi biti sastavni dio vašeg dnevnika plodnosti. Pojmovi kojima se možete koristiti su vezani uz vašu osjetilnost, a odnose se na način kako osjećate svoj cerviks – 'otvoren', 'suh' ili  'uzak', što vam nakon nekoliko mjeseci promatranja i bilježenja može pomoći da budete sigurni kada ovulirate.

Kako se cerviks mijenja tijekom mjeseca?

Prvi dan menstruacijskog ciklusa doista nema potrebe proučavati svoj cerviks jer menstruirate. No nakon što vam krvarenje prestane, ulazite u tzv. pretplodnu fazu koja može trajati i nekoliko dana.

Tijekom pretplodne faze, sluznica maternice počinje se zadebljavati, regenerirajući se nakon završetka menstruacije. Istodobno, počinju sazrijevati jajašca u jajnicima.

Cerviks bi tijekom ove faze trebao biti u nižem položaju, čvrst i samo blago vlažan (ili čak suh) te čvrsto zatvoren u usporedbi s drugim razdobljima tijekom menstrualnog ciklusa.

Što se s cerviksom događa tijekom plodnih dana?

Nakon pretplodne faze, ulazite u plodno razdoblje ili ovulaciju, a ako planirate bebu, vrlo važno vam je primijetiti razlike na svome cerviksu, zar ne?

S povećanjem razine estrogena, maternica i cerviks počinju stvarati posebnu konzistenciju sluznice koja je sposobna zaštititi mušku spermu i pomoći spermatozoidima da prežive tri do pet dana u tijelu žene. Cervikalna sluz nalazi se u otvoru grlića maternice, oblaže maternicu i jajovode. Sluz djeluje kao transport spermija prema ženskim jajovodima, koji su spremni za otpuštanje jajne stanice. Nakon što žena otpusti jajnu stanicu (ili ovulira), jajšce preživljava samo oko 12 do 24 sata.

Plodna faza naziva se i folikularna ili proliferativna faza jer jajašce još sazrijeva, a sluznica maternice nastavlja se zadebljavati. Ženska plodna faza obično počinje tri do pet dana prije ovulacije, sve dok se ne oslobodi jajašce.

Tijekom ove faze grlić maternice je viši, mekši, vlažniji i malo otvoreniji u odnosu na prethodne dane.

Tijekom ovulacije, vaš grlić maternice je na najvišoj točki i čak ga može biti teško dosegnuti, jako je vlažan, mekan i otvoren.

Što se događa nakon ovulacije?

Vrijeme nakon ovulacije je postplodna faza menstrualnog ciklusa koja traje oko 14 dana (u rasponu od 12 do 16 dana) dok ponovno ne počne krvarenje. Medicinski izraz za ovu fazu je luteinska faza – stijenka folikula splašnjava, a šupljina se napuni krvlju, zbog čega se novonastalu struktura naziva crveno tijelo. Preostale stanice folikula (granuloza i teka stanice) nakupljaju lipide i žuti pigment lutein, što im daje tipičnu žutu boju, a novonastala struktura se naziva žuto tijelo. Ono producira i estrogen i progesteron, a za njegovu funkciju potreban je luteinizirajući hormon hipofize. Pod utjecajem estrogena i progesterona u maternici nastaje sekrecijska faza ciklusa.

Žuto tijelo funkcionira 14 dana, a oko 9. do 11. dana ciklusa počinje naglo opadati funkcija žutog tijela. U slučaju da ne dođe do trudnoće ono prestaje sa svojom funkcijom, razgrađuje se, a na njegovu mjestu zaostaje ožiljak ili bijelo tijelo. Potom pad estrogena i progesterona uzrokuje menstrualno krvarenje.

U ovom trenutku vaš bi cerviks trebao biti sličan fazi prije plodnosti: niži, čvršći, samo blago vlažan ili čak suh i ponovno čvrsto zatvoren.

I tako opet sve ispočetka, dok se spermij i jajašce ne sretnu. A do tada, promatrajte svoje tijelo i naučite iz njega iščitati kada je pravo vrijeme za vođenje ljubavi.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije