Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PITANJA KOJA MUČE MNOGE MAME: Kako se grudi mijenjaju nakon trudnoće? A što je sa seksualnim životom tijekom dojenja?

Tijekom trudnoće i dojenja veličina grudi kod nekih se žena poveća pa smanji za gotovo tri veličine. Neizbježno je - vaše su grudi drugačije

 mama doji Izvor: Shutterstock

Hormoni u ranoj trudnoći uzrokuju promjene u tkivu dojke. Zapravo, povećanje grudi čest je simptom trudnoće. Bradavice i grudi mogu biti pojačano osjetljive, a mogli biste primijetiti da areole i bradavice postaju tamnije.

Što je s grudima tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće može doći do lučenja kolostruma, mlijeka bogatog hranjivim tvarima koje bebe piju u prvih 24 do 36 sati nakon rođenja. Primijetit ćete ga u obliku žute ljepljive tvari na bradavicama, ali to vas ne treba zabrinjavati jer ova pojava ne utječe na njegovu količinu nakon poroda.

Kolostrum je savršena prva hrana za novorođenče, količinski ga nema puno, ali je bogato proteinima, kalorijama, vitaminima i mineralima. Pruža sve što je bebi potrebno dok ne dođe majčino mlijeko. No, postoje i druge prednosti: u kolostrumu se nalaze visoke doze antitijela koje štite dijete nakon izlaska iz sterilnog okruženja maternice. Korisne bakterije iz kolostruma pomažu mu da probavi mlijeko koje dolazi malo kasnije.

 trudnica Izvor: Shutterstock

Čim se posteljica oslobodi iz maternice, razina hormona u tijelu raste pa ono počinje proizvoditi veće količine mlijeka. Treći ili četvrti dan nakon poroda, kolostrum se mijenja u zrelije mlijeko, koje može izgledati plavkasto-bijelo i bit će vodenastije od kolostruma.

Što se događa s grudima nakon poroda?

Mnogim se ženama grudi drastično mijenjaju tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda kada počinje laktacija. Tada je od presudne važnosti učestalo dojenje, između 8 i 12 puta tijekom 24 sata. Bebu trebate često hraniti kako dobila potrebne kalorije i hranjive tvari, a i vi ćete se osjećati ugodnije, odnosno česti će vam podoji smanjiti pritisak u grudima.

Majka priroda kao da je zaboravila da većina majki nema blizance jer su razine hormona toliko visoke u ranom postporođajnom razdoblju da mame proizvode više mlijeka nego što je potrebno njihovoj bebi. Osim čestih podoja, pobrinite se da dijete pravilno zahvaća dojku, s bradavicom i većim dijelom areole u ustima, tako da može dobiti mlijeka koliko mu je potrebno, i time regulirati laktaciju.

Kako se volumen mlijeka naglo povećava, grudi mogu postati nabrekle - crvene, bolne ili tvrde na dodir. Ako vam grudi postanu prepune i tvrde, otuširajte se u toploj vodi ili si stavljajte tople obloge. Ako su grudi toliko pune da su bradavice uvučene, nakon obloga izdojite malu količinu mlijeka. Izdajanje prije hranjenja može ublažiti pritisak na bradavicu i areolu tako da se beba može lakše nahraniti.

 dojenje Izvor: Shutterstock

Neke žene nikad ne dožive curenje mlijeka iz grudi, a nekima jastučići u grudnjaku postaju obavezan accessorize. I jedno i drugo je posve normalno i ne utječe na kvalitetu dojenja. Čak i majke koje obilno cure, otkriju da se to smanjuje oko šest tjedana nakon poroda. Nekim ženama, naravno, curenje, samo u manjoj količini, može trajati sve dok doje.

Curenje pomaže uravnotežiti zalihe mlijeka. Naime, ako prebrzo dolazi mlijeko, beba tijekom podoja može imati problema jer će zbog velike količine mlijeka u ustima uhvatiti i zrak pa će češće bljuckati. Kod curenja, dio mlijeka se 'oslobađa', a u kanalima ostaje mlijeko koje dolazi dovoljno brzo da ga beba 'povuče' s mjerom.

Ako mlijeko ne curi, a osjetite njegovu 'navalu', pokušajte se malo izdojiti prije hranjenja bebe kako biste dojenje učinili lakšim i za vas i za dijete. Curenje mlijeka, ali i ostali problemi s dojenjem obično se smire nakon što beba navrši šest tjedana. Do tada se većina majki osjeća ugodno dojeći, a stvaranje mlijeka je regulirano.

Tijekom dojenja hormonski procesi u tijelu ne utječu samo na veličinu grudi. Iako većina parova smatra da se njihov spolni život mijenja nakon rođenja djeteta, dojilje to mogu i potvrditi.

Koje promjene doživljavaju žene koje doje?

Nema menstruacije. Ako dojite na zahtjev bebe i često, možda nećete imati mjesečnicu nekoliko mjeseci nakon poroda.

Dojenje pruža određenu zaštitu od trudnoće. No ovulaciju možete imati prije prve mjesečnice nakon poroda pa ako ne želite ponovno zatrudnjeti, razgovarajte sa svojim liječnikom o kontracepciji.

Smanjeni libido i suhoća rodnice česte su pojave među dojiljama, osobito u početku. Lubrikanti mogu riješiti dio problema, a ostalo prepustite kreativnosti.

 par u krevetu Izvor: Shutterstock

Bradavice su vrlo osjetljive i bolne u početku, ili mogu biti manje osjetljive nego inače.

Upozorenje: Može doći do poplave mlijeka! Do curenja mlijeka može doći tijekom seksa i pri orgazmu, posebno u prvim tjednima. Prije vođenja ljubavi, nahranite bebu ili se izdojite.

Razgovarajte s partnerom. Iako će vama promjene biti očite, neće biti i vašem partneru. Dajte mu do znanja što vam odgovara, a što ne - i budite spremni za eksperimentiranje. Dobra komunikacija doista je ključ kvalitetnoga spolnog života.

Možda će vas zanimati

Najnovije