Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali ako se kašnjenje odnosi na nekoliko razvojnih područja, posavjetujte se s pedijatrom

 beba i motorika
Mame se često previše brinu. No, ako vaše mlađe dijete ne svladava neke motoričke ili govorne vještine kao starije, nije razlog za paniku. Svaka beba ima svoj ritam razvoja', kaže pedijatrica   Tanya Altmann, autorica knjige Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age Five. 'Ako vaša beba kasni samo u jednoj stvari, to obično nije velik problem. No ako usporedo kasni na nekoliko razvojnih područja  – socijalnom, kognitivnom, motoričkom – ipak obratite pozornost i razgovarajte s pedijatrom jer važno je na vrijeme postaviti dijagnozu.'

Pedijatrica Altmann u nastavku govori o ključnim prekretnicama u razvoju bebe, koje vam mogu poslužiti kao smjernica, a sama ističe, da to nikako nije pravilo.

Od 1. do 2. mjeseca

Što beba treba svladati: Razvija refleksne pokrete, pomiče glavu s jedne strane na drugu dok je na trbuhu, prepoznaje neke zvukove.

Razgovarajte s pedijatrom ako vaša beba... ne reagira na glasne zvukove, ne miče ruke i noge, ima problema sa sisanjem, ne trepće na jakom svjetlu, ili joj donja čeljust neprestano podrhtava.

Pedijatrica Altmann kaže kako u dobi od dva mjeseca beba počinje reagirati na vanjske zvukove kao što su mamin i tatin glas.

3 mjeseca

Što beba treba svladati: Otvara i zatvara ruke, hvata i trese igračke, prepoznaje poznata lica, smiješi se poznatim glasovima, počinje oponašati i okretati glavu prema zvukovima, uživa u igri.

Razgovarajte s pedijatrom ako vaša beba... ne prati očima predmete u pokretu, ne hvata i ne drži predmete, ne smiješi se ljudima, ne može dobro podupirati glavu.

Pedijatrica Altmann kaže kako beba s tri mjeseca počinje komunicirati osmijehom. Stoga, ako se to ne događa, obavijestite svog pedijatra jer bi to moglo upućivati na neki razvojni problem.

4 mjeseca

Što beba treba svladati: Dok leži potrbuške, beba može podignuti glavu i prsa i podržavati gornji dio tijela rukama, očima prati predmeteu pokreti, više komunicira s okolinom, vokalizira i brblja.

 beba 4 mjeseca

Razgovarajte s pedijatrom ako vaša beba... ne podigne glavu dok je leži potrbuške, ne okreće glavu prema izvoru zvuka, ima poteškoća sa stavljanjem predmeta u usta, ne pokazuje pozitivne osjećaje kada vidi mamu i tatu.

Pedijatrica Altmann kaže da bebe već u 4. mjesecu, dok leže potrbuške, odižu gornji dio tijela uz pomoć ruku. To je znak da zadobivaju kontrolu nad svojim mišićima i pokretima. Pustite ih da leže potrbuške, ali ih ne ostavljajte same. Ako ne mogu u tome položaju podignuti glavicu, napomenite to pedijatru.'

Od 6. do 8. mjeseca

Što beba treba svladati: Često se smije, ispušta zvukove razne zvukove, beba poseže za predmetima, hvata i trese igračke, očarana je vlastitim odrazom u ogledalu, reagira na osjećaje drugih, pronalazi djelomično sakrivene predmete, postavlja se u četveronožni položaj, ljulja se, preko boka samostalno posjeda, ali još sa nezrelim bočnim obranama i savinutim leđima.

Razgovarajte s pedijatrom ako vaša beba... u 8. mjesecu ne može samostalno sjediti, ne smije se i ne ispušta svakakve vrste zvukova.

Pedijatrica Altmann kaže da se beba do 6. mjeseca ubrzano razvija, a promjene su očite iz tjedna u tjedan. Sa šest mjeseci već bi se trebala samostalno prevrtati s trbuha na leđa i obrnuto. Ako još nije, svladala ovu vještinu, napomenite to svome pedijatru. Ako do osmog mjeseca samostalno ne sjedi,  možda bi joj trebala fizikalna terapija za jačanje mišića.

 beba od 8 mjeseci

Od 9. do 12. mjeseca

Što beba treba svladati: Dohvaća i drži male komadiće hrane, hrani se prstima, podiže se na noge, hoda nekoliko koraka pridržavajući se, puže, izgovara slogove i do godine dana prve riječi, zove vas 'mama', počinje koristiti predmete na pravi način, oponaša vas.

Razgovarajte s pedijatrom ako vaša beba... ne puzi, ne može stajati uz pridržavanje, ne koristi pojedinačne riječi poput 'mama' ili 'tata', ne pokazuje rukama predmete ili slike.

Pedijatrica Altmann kaže da ako beba do napunjenih 12 mjeseci ne može uhvatiti ili nahraniti se malim količinama hrane, obavijestite o tome svoga pedijatra.  Važno je i da se može podignuti na noge.

Od 12. do 18. mjeseca

Što beba treba svladati: Počinje samostalno hodati, nosi igračke, izgovara prve riječi, uz pomoć se kreće uz i niz stepenice, penje se na namještaj, slaže kocke, koristi rečenice s nekoliko riječi, izražava simpatije prema drugoj djeci.

Razgovarajte s pedijatrom ako vaša beba... ne može hodati do 18. mjeseca, ne oponaša radnje, ne koristi najmanje 15 riječi, ne koristi rečenice s nekoliko riječi, ne prepoznaje funkcije najčešćih predmeta u svome okruženju.

Pedijatrica Altmann kaže da tijekom ovoga razdoblja bebin je napredak velik, a počinju se razvijati i socijalne vještine te se pojavljuje želja za interakcijom s drugim osobama. Obavijestite pedijatra ako primijetite da dijete nema želju za komunikacijom i ako izbjegava gledati u vas dok mu se obraćate.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije