Rastuća pojavnost prijevremenog puberteta djevojčica, ali i dječaka tema je o kojoj sve više diskutiraju zdravstveni djelatnici, a potom i laici: roditelji, odgajatelji i mnogi drugi. Prema globalnim podacima, djevojke ulaze u pubertet godinu dana ranije nego 1970 -ih. U praksi je taj podatak još alarmantniji, s djecom, a naročito s djevojčicama s ranim znakovima pubertata.

Prvi klinički znak ženskog puberteta, vrijeme razvoja dojki - smanjila se u prosjeku tri mjeseca u desetljeću između 1977. i 2013. godine, prema analizi podataka kombiniranih iz 30 različitih studija. Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom imaju veću vjerojatnost da će rano ući u pubertet. Neki dokazi ukazuju na to da debljina može ubrzati početak puberteta kod djevojčica, ali i da može odgoditi početak puberteta kod dječaka.

Osim debljine, strane tvari (ksenobiotici s takozvanim ksenoestrogenskim djelovanjem, mogu djelovati kao narušitelji ravnoteže hormona i zovemo ih endokrinim disruptorima.

Neke od njih su DDT, DDE-a, BPA, te ometaju endokrini sustav i također mogu utjecati na preuranjeni pubertet. Izloženost tim disruptorima osim kroz kozmetiku moguća je kroz procesuiranu hranu i hranu pakiranu u razne plastične ambalaže, često u prehrani djece.

Ispituje se i utjecaj količine hormona u hrani poput mesa kroz stimulativan učinak na ravnotežu hormona.

Iako ne postoji jednoznačan odgovor, jedan od uzroka preuranjenom pubertetu, naročito kod djevojčica, a ne tako rijetko i - odgođenom pubertetu kod dječaka mogao bi biti unos endokrinih disruptora/ 'hormonskih otrova', a kao neki od izvora ovih tvari/ksenobiotika mogu biti:

 • hrana
 • dodane ili prisutne tvari u hran (aditivi, hormoni, pesticidi)
 • otpadne tvari u okolišu i atmosferi/vodi: rezidue lijekova, kemijskih tvari,
 • kozmetika s određenim dodaicm a poput parabena
 • odjeća sintetskog sastava

Prehrana je važan regulator rasta, a debljina je obično povezana s ranijim pubertetskim razvojem. Za ovaj fenomen može se kriviti:

 • povećanu konzumaciju prerađene hrane s visokim udjelom masnoća kao što su: pržena hrana – gdje masti imaju potencijalni negativan utjecaj na metabolizam estrogena
 • grickalice, deserte, bezalkoholna pića – putem metaboličkih promjena gdje dolazi do ranije pojave menstruacije
 •  veći unos mesa tijekom djetinjstva mogao biti povezan s ranijim početkom puberteta zbog bjelančevinama bogate prehrane i posredovanog povećanja biokmeijskih čimbenika rasta.

Primijećeno je u nekim opservacijskim studijama da kod djevojčica, koje često konzumiraju crveno meso, dolazi do ranije pojave menstruacije.

Više sastavnica hrane, prije svega one dodane: aditivi te interakcija između sastojaka hrane mogu utjecati na pojavu ranog puberteta Na taj način, nezdrava prehrana, čak i kod djece koja nisu pretila, također može dovesti do razvoja ranog puberteta

Iako nije razjašnjen, kontroverzni je mogući učinak prehrambenog unosa soje na hormonalnu ravnotežu kroz mnogobrojne proizvode koje djeca uobičajeno jedu: popularni keksi, procesuirani proizvodi i grickalice vrlo često sadrže sojino brašno koje prema nekim analizama je izvor ne samo izoflavona, već i aluminija.

nezdrava hrana

Konkretno prirodno prisutne tvari: izoflavoni u soji (genistein i daidzein) smatraju se blagim modulatorima estrogenskih receptora. Dok se posve ne dokaže njihovo negativno djelovanje na endokrinu homestazu djece, zaslužuju veću pažnju te kontrolu unosa kroz prehranu, što ćete najbolje iščitati kroz delaraciju porizvoda i naznačeno sojino brašno ili sojin protein.

Sljedeći je uzrok preuhranjenost i debljina, i to zbog same prirode debljine i promjene hormonalnog statusa proizašlog iz debljine kod djece.

Viši indeks tjelesne mase (BMI) povezan je s ranijom pojavom prve menstruacije i ranijim razvojem dojki. Ulogu u tome ima masno tkivo koji je važan dio hormonskog sustava koji rezultira s promjenom proizvodnje i metabolizacije hormona. Estrogeni se stvaraju i skladište u masnom tkivu, povećavajući pojavnost debljine u dječjoj dobi. Stoga, debljina se u dječjoj dobi može dovesti u vezu s pojavom preuranjenog puberteta.

Prehrana s prekomjernim energetskim unosom ugljikohidrata i masti dosljedno povećava razinu važnih hormona (LH, FSH, leptin i inzulin) kod djevojčica u pubertetu.

Prekomjeran energetski unos s visokim udjelom šećera, ugljikohidrata i masti uz nedostatnu tjelesnu aktivnost izravno utječe na pojavu debljine u dječjoj dobi, čime bi i indirektno mogao biti povezan i s pojavom preuranjenog puberteta.

Integrativan pristup kao rješenje 

Stručnjaci međusobno izmjenjujući svoja opažanja dolaze do zaključka kako je pojavnost preuranjenog puberteta sve veća, a proteklih godinu i pol, čini se da je i situacija lockdowna doprinijela lošijim prehrambenim navikama, lošijim izborom u prehrani, kozmetici, higijeni i kulturi života.

Budući da se pojava preuranjenog puberteta ne odnosi samo na tjelesne promjene djeteta nego i na psihološke te utječe indirektno na sva područja djetetova života, zahtijeva integrativan pristup cijelome problemu koji podrazumijeva:

 • promišljanje o zdravlju kao višedimenzionalnoj zbilji, ne isključivo užem medicinskome, već sa svim čimbenicima koji utječu na zdravlje čovjeka: pokret/tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje/osjećaji i stavovi, prehrana i nutrijenti, kao i vanjski čimbenici kojima smo izloženi (zrak, kozmetika, odjeća, rezidue/ostaci lijekova, itd.)
 • suradnju svih stručnjaka okupljenih oko liječnika (interdisciplinarnost): nutricionista, ljekarnika, fitoterapeuta, kineziologa, fizioterapeuta…
 • možda najvažnije: traženja uzroka bolesti i narušenog zdravlja, a ne liječenje i tretiranje simptoma.
Želite li se više informirati na temu preuranjenog puberteta, dobrodošli ste na Nutri Klinika Simpozij 'Preuranjeni pubertet kod djece: uzroci i posljedice', u četvrtak, 30. rujna u 18 sati, Novi dvori Zaprešić, multimedijski centar Vršilnica. Na simpoziju će govoriti cijenjeni stručnjaci s područja nutricionizma, ginekologije, pedijatrije te toksikologije i organske kemije. Tekst: Nenad Bratković, mag.nutr., univ.mag.pharm., N:utriKlinika Foto: Shutterstock