Kad je novorođenčad u pitanju, plakanje je jedini način na koji beba može s vama komunicirati. Ona ne zna u čemu je problem, zna samo da joj je neudobno ili da je nešto boli i plače kako bi izrazila svoje stanje.

Proći će tjedni i mjeseci prije nego što dijete nauči raspoznavati muči li je glad, hladnoća ili frustracija i spozna da joj vi možete pomoći te da ćete to i učiniti. Kako beba bude spoznavala načine kouminikacije s vama, sve će manje plakati. Način na koji reagirate na bebin plač dio je procesa kojim dijete učite povjerenju i da ćete odgovoriti na svaku njegovu potrebu.

Zašto nas uznemirava bebin plač?

Već nekoliko dana od poroda moći ćete prepoznati nijanse plača svoje bebe i prema načinu na koji plače prepoznati je li riječ o primarnim biološkim potrebama ili nekoj smetni kao što je prenadraženost vanjskim podražajima ili neka nelagoda i bol. U tijelu majke, kada beba zaplače, događaju se kemijske reakcije koje ju potiču na djelovanje. Plač vašeg djeteta snažan je stimulans koji pospješuje izlučivanje hormona stresa u vaš krvotok. Mami tlak raste, disanje se ubrzava, mišići postaju napeti, a pojavljuje se osjećaj nelagode koji se pojačava što beba duže i jače plače.

beba neutješno plače
Shutterstock 


Koliko često beba plače?

Od rođenja do trećeg mjeseca vaša će beba vjerojatno plakati ukupno dva sata dnevno. Naravno, ne odjednom.

Je li već u najranijoj dobi moguće znati zašto beba plače?

Novorođena beba ne razlikuje vrste plača, no bude li postupno shvaćala da ćete odgovoriti na njezin plač, s vremenom će plač postati poput dozivanja. Tada ćete moći vidjeti razliku između iznenadnog, jakog plača od silne gladi ili boli, i dosadnog cendranja. Postoje i znakovi poput izraza lica, napetog ili opuštenog tijela, ritma disanja, i vi ćete pomalo shvaćati što bi moglo biti razlog plakanju jer ćete poznavati bebinu rutinu.

Kako možete pomoći uplakanoj bebi?

Možete pokušati prepoznati u kojim je razdobljima vaša beba razdražljiva i poduzeti korake kojima ćetespriječiti pojavu plača.

Primjerice, uobičajena je pojava da dojene bebe žele češće hranjenje uvečer jer je mlijeko tada koncentriranije i zasitnije. Pokušajte predvidjeti kada bi beba mogla imati stolicu – ako je to poslije obroka, nastojte joj što prije promijeniti pelenu. Plače li beba uvečer po dva sata i više, i to neutješno, možda je riječ o kolikama. Ako se beba dosađuje, vjerojatno joj je potrebna zabava. Pokušajte je zabaviti omiljenom igračkom ili nekom koja proizvodi umirujuće tonove. 

Beba plače svake večeri, a vi se osjećate zbog toga loše

Normalno je da novorođene bebe plaču oko dva sata dnevno, to je njihov jedini način komunikacije. To što beba plače svake večeri ne znači da ste loš roditelj. Sve dok ste u stanju ukloniti uobičajene razloge njezina stresa, njezin plač nema veze s načinom na koji se odnosite prema njoj.

Što učiniti kad više ne možete izdržati bebin plač?

Nemojte se kriviti, vrlo su rijetki roditelji koji se nikad ne nađu na rubu sloma. Važno je prepoznati taj osjećaj, zaustaviti se na vrijeme. Ako osjetite ljutnju dok vaša beba plače, to je trenutak da je ostavite na sigurnom mjestu, poput krevetića ili kolijevke, i odmaknete se od nje. Vi je niste u stanju smiriti ako ste sami ljutiti i uznemireni. Ako je moguće, predajte je partneru, a vi nazovite prijateljicu ili pođite u susjedstvo. Ako nema nikoga kome biste mogli otići, poslušajte neki od sljedećih savjeta.

kako-umiriti-novorodence-plakanje-kada-beba-place-majcino-tijelo-odgovara-stresom-foto

Savjeti kako ‘preživjeti’ fazu učestalog plakanja

  • Pustite glazbu i slušajte je preko slušalica. To će umanjiti zvuk plakanja i učiniti ga podnošljivim.
  • Šetnja može biti spas. Kretanje će vam pomoći da se osjećate bolje, a beba bi se mogla umiriti vožnjom u kolicima.
  • Vodite dnevnik s podacima o vremenu i trajanju plakanja, o tome što ste pokušali i kako je beba na to reagirala. S vremenom ćete vidjeti ima li pravila i nekih poboljšanja.
  • Nosite bebu u slingu. To možda neće smanjiti plakanje, no tako ćete moći biti blizu bebe i ujedno imati slobodne ruke.
  • Umotajte bebu. Na neke bebe utješno djeluje čvrsto umatanje u dekice, možda ih to podsjeća na okruženje u majčinoj utrobi.
  • Dajte bebi da siše vaš prst ili joj ponudite dudu varalicu. Sisanje često smiruje bebe koje se muče s kolikama.
  • Ako dojite, na dva tjedna prestanite piti kavu, čaj i gazirana pića. Obratite pozornost ima li kakvih promjena.