Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAŠ SVE ŠTO JE BEBI POTREBNO: Znate li sastav majčinog mlijeka?

Majčino je mlijeko puno nutrijenata koji hrane i štite vaše dijete, ali jeste li znali da se njegov sastav s vremenom mijenja? Doznajte što se nalazi u majčinu mlijeku i kako se ono mijenja kako bi zadovoljilo potrebe vaše bebe.

 mama doji Izvor: Shutterstock

Kako je vaše mlijeko prva bebina hrana, ono sadržava esencijalne hranjive tvari, poput ugljikohidrata, bjelančevina i masti, kao i vodu koja hidrira novorođenče. No majčino mlijeko nije samo hrana - ono ima veću vrijednost od same prehrane.

Od čega se sastoji majčino mlijeko?

Evo nekih još nekih sastojaka majčinog, mlijeka, koji su prisutnih u svakoj hrani, a od kojih se mnogi ne mogu nadomjestiti suplementima:

  • U sastavu majčinog mlijeka je oko milijun živih stanica, što uključuje bijela krvna zrnca koja jačaju imunitet, kao i matične stanice, koje mogu pomoći organima u razvoju i regeneraciji.
  • Majčino mlijeko ima više od 1000 proteina koji pomažu bebi da raste i razvija se, aktiviraju njezin imunološki sustav te razvijaju i štite neurone u mozgu.
  • Svi proteini u majčinu mlijeku sadrže aminokiseline, i to više od 20 vrsta. Neki od tih proteina nazivaju se nukleotidi, a njihova se razina povećava noću, što, prema zannstevnim istraživanjima, utječe na bolji san.
  • Jedan od sastojaka je i više od 200 složenih šećera, oligosaharida, koji djeluju kao prebiotici, hraneći ‘dobre bakterije’ u bebinim crijevima. Također, sprečavaju ulazak infekcija u krvotok i smanjuju rizik od upale mozga.
  • Majčino mlijeko sadrži više od 40 enzima. Enzimi su katalizatori koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu, a njihova je uloga u mlijeku da poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav djeteta, kao i da pomažu boljoj apsorpciji željeza.
  • U majčinu mlijeku nalazi se puno hormona koji 'šalju' poruke između tkiva i organa kako bi se osiguralo njihovo ispravno djelovanje. Neki reguliraju apetit i utječu na obrasce spavanja bebe pa čak i pomažu u ostvarivanju emotivne veze s majkom.
  • Tu su i vitamini i minerali, hranjive tvari koje podržavaju zdrav rast i rad organa, ali i pomažu u izgradnji zuba i kostiju novorođenčeta.
  • Majčino je mlijeko bogato antitijelima, koja su još poznata kao imunoglobulini. Postoji pet osnovnih vrsta antitijela i svi se mogu pronaći u majčinom mlijeku. Antitijela štite vaše dijete od bolesti i infekcija, neutralizirajući bakterije i viruse.
  • Možda ste čuli za zasićene masne kiseline jer one igraju ključnu ulogu u izgradnji živčanog sustava bebe i pomažu zdrav razvoj mozga i očiju. I, pogađate, postoji nekoliko takvih u vašem mlijeku!

Iako je ovo dugačak popis, to su samo neki od sastojaka majčinog mlijeka. No razine ovih sastojaka mogu s vremenom varirati, ovisno o dobi i potrebama bebe.

Prvih nekoliko dana kolostrum

Prvo mlijeko koje vaše grudi proizvode nakon rođenja djeteta naziva se kolostrum. Riječ je gustom, ljepljivom mlijeku koje se često naziva 'tekućim zlatom', ne samo zbog svoje žute ili narančaste boje, već zato što je vrlo važno za prehranu i zaštitu novorođenčeta.

 kolostrum

U početku će vaše grudi proizvoditi vrlo male količine – samo 40 do 50 ml tijekom 24 sata – ali budući da je bebin želudac otprilike veličine špekule, to je sve što joj treba. Kolostrum je lako probavljiv pa sono što mu nedostaje u količini nadoknađuje svojom kvalitetom.

Sastav kolostruma

Kolostrum ima iste sastojke kao i zrelije mlijeko – samo su omjeri tih sastojaka različiti jer je prilagođen potrebama novorođenčeta.

Na primjer, kolostrum se ponekad naziva prirodnim cjepivom jer su njegove razine antitijela i bijelih krvnih stanica vrlo visoke. I to s razlogom, prvo ih mlijeko mora sadržavati kako bi moglo zaštititi dijete od infekcija i bolesti nakon što napusti sigurnost maternice.

Sastav kolostruma važan je za zaštitu probavnog sustava jer se bebe rađaju s propusnom crijevnom sluznicom, koju kolostrum oblaže i jača. Uloga prvog mlijeka na probavni sustav posebno je važna ako je beba rođena prije vremena jer će tada biti izloženija riziku od nekrotizirajućeg enterokolitisa.

Također, kolostrum je bogat mineralima i vitaminima, s većom koncentracijom vitamina A, E i K od zrelog majčina mlijeka, a veći je i postotak proteina. Uz sve to, prvo mlijeko djeluje i kao laksativ koji pomaže bebi da dobije prvu stolicu ili mekonij

Sljedećih nekoliko tjedana: prijelazno mlijeko

Tijekom prvog tjedna djetetova života, otprilike dva do četiri dana nakon poroda, količina i sastav majčina mlijeka se mijenja. Možda ćete osjetiti da vam grudi postaju punije i čvršće, a riječ je o promjenai poznatoj kao 'nadolaženje' mlijeka. Trećeg će dana beba konzumirati 300 do 400 ml mlijeka tijekom 24 sata, a do petog dana to se povećava na 500 do 800 ml, a time se povećava i veličina vaših grudi te pritisak u njima.

Od petog do 14. dana vaše se mlijeko naziva prijelazno mlijeko. Kao što naziv govori, ono se mijenja iz kolostruma u zrelo mlijeko. Postaje kremastije boje i teksture, a također sadrži i više masti, kalorija i laktoze, što ga čini idealnom hranom za novorođenče koje sve brže napreduje.

 mama se izdaja Izvor: Shutterstock

No, još je puno zaštitnih antitijela, živih stanica, ‘dobrih’ bakterija i drugih bioaktivnih sastojaka koji bebi pomažu da ostane zdrava.

Od 4. tjedna nadalje: zrelo mlijeko

Kad vaša beba napuni četiri tjedna, vaše će mlijeko biti potpuno zrelo. Bogato je bjelančevinama, šećerom, vitaminima i mineralima, ali i brojnim bioaktivnim komponentama – poput hormona, faktora rasta, enzima i živih stanica – koje podržavaju zdrav rast i razvoj bebe.

Nakon četiri tjedna, nutritivni sadržaj i razine sastojaka u zrelom mlijeku uglavnom su iste. No, sastav mlijeka i dalje se može mijenjati iz dana u dan, ovisno o tome kako se hranite.

Na primjer, ako ste vi ili beba bolesni, vaše će tijelo stvoriti antitijela za borbu protiv te bolesti, koja postaju dio vašeg mlijeka. A kako vaša beba počinje istraživati ​​svijet i stavljati igračke u usta, raste razina zaštitnih enzima za borbu protiv bakterija u vašem mlijeku. Ova varijacija u sastavu majčina mlijeka pokazuje kako se ono prilagođava potrebama djeteta.

Što su 'prednje' i 'zadnje' mlijeko?

Možda ćete primijetiti da vam je mlijeko gušće i kremastije pretkraj hranjenja. Tijekom podoja sastav masti se postupno povećava u mlijeku kako bi se vaša beba nasitila, a to se mlijko često se naziva i 'zadnje', dok je prvo, vodenasto, poznato kao 'prednje' mlijeko. Ova dva imena mogla bi vas navesti na pomisao da postoji prekidač gdje 'prednje' mlijeko postaje 'zadnje' mlijeko, ali ne postoji. Promjena je postupni proces. I jedno i dugo nutricionistički su važni, bogati vitaminima, mineralima, proteinima i šećerima.

Vaše će grudi biti punije na početku podoja (mlijeko s manje masti) i više će se 'ocijediti' pri kraju obroka (mlijeko s većim udjelom masti). Stoga, ne brinite previše o 'prednjem' i 'zadnjem' mlijeku – tijekom 24 sata vaša će beba unositi dovoljnu količinu masti.

Sastav majčinog mlijeka nakon šest mjeseci

Možda se pitate što se događa s vašim mlijekom ako dugoročno dojite. Može li vaše tijelo doista proizvoditi tako visokokvalitetno zrelo mlijeko mjesecima i mjesecima, ili čak godinama? Odgovor je, nikako ne podcjenjujte svoje grudi!

Iako, nakon bebinog šestog mjeseca potrebno je uvoditi dohranu kako biste joj osigurali dovoljne količine hranjivih tvari, ali vaše će mlijeko i dalje igrati važnu ulogu u njezinu rastu i razvoju.

Na primjer, kad beba napuni sedam mjeseci, i dalje dobiva ​​93% potrebnih kalorija iz majčina mlijeka. Čak i između 11 i 16 mjeseci, otprilike polovica dnevnog unosa kalorija bit će iz mlijeka.

Zato se opustite i uživajte s bebom ​​u blagodatima dojenja kolikogod želite.

Možda će vas zanimati

Najnovije