Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj ljudskog mozga: Mogu li bebe učiti u snu?

Novorođenčad većinu svog vremena provodi spavajući. No njihov se mozak ne isključuje tijekom sna. Naprotiv, novorođena djeca mogu učiti iz zvukova i fizičkih osjeta koje doživljavaju dok spavaju

 bebe uče u snu

Budući da novorođenčad većinu svog vremena provodi spavajući, znanstvenici su se dugo pitali uče li tijekom faze sna. I, naravno, dobra je vijest da bebe mogu obrađivati ​​neke vanjske informacije dok spavaju - na primjer zvukove i tjelesne osjete.

Kako bi otkrili koliko novorođena djeca percipiraju okolinu i obrađuju informacije u stanju sna, istraživači su promatrali dojenčad staru 1 ili 2 dana. U nekoliko su navrata pustili kratki glazbeni ton, a odmah nakon toga blago su im puhnuli su im zrak u lice. Bebe su počele mrštiti lica osjetivši strujanje zraka.

Nakon otprilike 20 minuta, bebe su se počele mrštiti nakon što su čule ton a da nakon tona nije uslijedilo strujanje zraka. No novorođenčad, koja je bila izložena nasumičnim tonovima bez puhanja zraka, nije se mrštila kao odgovor na izolirane tonove.

Moždana aktivnost beba, koje su bile izložene ispuštanju tonova s paralelnim puhanjem zraka, bila je pojačana nakon puštanja tona. Znanstvenici to tumače kao dokaz da su uspavane bebe naučile povezati ton sa strujanjem zraka.

Naime, ovo je prva studija koja je pokazala da je novorođenčad u snu sposobna učiti o uzročno-posljedičnim odnosima događaja. No nije poznato je li ovo svojstveno samo bebama ili je tako i kod starije djece i odraslih.

No što je s drugim vrstama učenja – poput učenja jezika? Čuju li nas uspavane bebe dok govorimo?

Odgovor je da. Na primjer, eksperimenti pokazuju da novorođenčad mogu naučiti razlikovati različite glasove dok spavaju, da prepoznaju majčin glas pa čak i da percipiraju glazbu koja ih umiruje.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije