Bake i djedovi mogu vam doslovno spasiti život. Mogu pomoći u odgoju, dati mudre savjete, uzeti djecu iz vrtića malo ranije, pričuvati ih kad želite malo uhvatiti zraka.

No, ajde, priznajte, pomalo vas peče savjest kada svoju djecu odvedete na vikend kod bake i djeda kako biste se malo odmorili i imali kvalitetno vrijeme provedeno s partnerom?

Sada možete i ovu brigu makniti s vrata zato što su nova istraživanja pokazala da bake i djedovi koji više vremena provode sa svojim unucima žive u prosjeku pet do sedam godina duže.

Prema istraživanju objavljenome u magazinu Evolution and Human Behaviour, bake i djedovi koji su čuvali decu ili se na neki način brinuli o njima, imali su manji rizik od obolijevanja od teških bolesti tijekom 20-godišnjeg razdoblja u odnosu na svoje vršnjake koji to nisu činili.

Tijekom jednoga prijašnjeg istraživanja, a riječ je o Berlinskoj studiji o starenju, znanstvenici su pratili   zdravstvene kartone više od 500 ljudi u životnoj dobi od 70 godina naviše, gdje su zaključili da bake i djedovi, koji čuvaju svoju unučad, imaju 37 posto nižu stopu rizika od smrtnosti nego njihovi vršnjaci koji se ne bave unucima.

U čemu je tajna?

‘Stareći želite ostati u dobroj fizičkoj i mentalnoj formi. Želite i dalje biti društveno uključeni, a sve to dobivate ako se brinete o djeci’, komentirao je ove zaključke dr. Ronan Factora iz Poliklinike Cleveland.

No, naravno, nemojte pretjerivati jer konstantna briga o djeci predstavlja određenu vrstu stresa pa procijenite kada to vašim roditeljima nije teret, nego zadovoljstvo. Ipak, u svemu je važna ravnoteža!

Tekst: Sanja Matasić/izvor: yumama