Osim toga što su zabavne roditeljima, igre s bebom su vrlo važne zapsihomotorni razvoj djeteta. Kako bi igra bila što učinkovitija i produktivnija, roditelji bi trebali obratiti pažnju kako se igraju sa svojom bebom. Odmah na početku, zapitajte se 'Zašto je potrebno da beba bude fokusirana?'.

Bebin mozak više napreduje u jednom danunego što mozak odraslog čovjeka može napredovati za godinu dana. Količinu njihove oduševljenosti svijetom koji ih okružuje ne možemo više niti zamisliti. Dosađivanje jednostavno nije prihvatljivo zdravom novorođenčetu.

mama priča bebi
Shutterstock 

Evo na što biste trebali obratiti pažnju dok se igrate već poznatih i uobičajenih igara sa svojom bebom:

Igre skrivanja odlične su za animiranje male bebe. Igru započnite tako što ćete prvo uspostaviti kontakt očima. A zatim pratite kako raste uzbuđenje kod djeteta u trenucima kada se sakrijete i u iščekivanju da se vaše lice ponovo pojavi.

Bilo koju glazbenu igru ili puštanje glazbe započnite tako što ćete prvo vi proizvoditi zvukove, gledajući bebu u oči. Neka to budu lagane, jednostavne melodije koje se ponavljaju.

Svaku igru koja podrazumijeva tjelesni kontakt trebalo bi započeti nježnim dodirom ili uzimanjem bebe. Intenzitet igre povećavajte u odnosu na reakciju svoga mališana.

Izbjegavajte igru radi igre, odnosno, ne ometajte bebu kada vidite da se sama zagledala ili zainteresirala za nešto. U suprotnom, za par godina imat ćete pasivno dijete koje će uvijek od vas očekivati da ga zabavljate.

Izbjegavajte digitalna pomagala, pogotovo kod novorođenčadi i mlađih beba.