Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopuštate li djeci da sama biraju što će odjenuti?

Mala djeca najradije će odabrati odjeću u raznim bojama, a upravo to šarenilo i neusklađenost smetaju nekim roditeljima pa im ne dopuštaju da sami biraju što će odjenuti. Je li to ispravan pristup? Doznajte u nastavku

Moda već dugo nije rezervirana samo za odrasle nego i za djecu pa su trgovine prepune odjeće, obuće i detalja namijenjenih upravo najmlađima. Saznajte kada je pravo vrijeme da im dopustite da sami slažu svoje odjevne kombinacije te kako im postaviti granice kod šopinga.

Mnoge mame mogu posvjedočiti kako su njihove djevojčice već s navršenih godinu dana prstićem samouvjereno pokazivale na odjevnu kombinaciju koju su željele nositi taj dan. Šarenilo boja, ugodni materijali, šljokice, mašnice… golicaju dječju maštu i nije čudno da djevojčice vole odjeću koja ih podsjeća na igru i veselje. Dječaci pak u ranijoj dobi vole nositi majice, trenirke ili jakne s likom nekog superjunaka iz crtića, kao i odjeću na kojoj su zanimljivi motivi, poput automobila, vlakova, lopte, aviona ili neke omiljene mu životinje… No ako pitate mnoge roditelji, njima takav izbor nerijetko i nije baš oku ugodan. Pa bi li onda trebali ustrajati u tome da upravo oni svojoj djeci slažu odjevne kombinacije ili ima pak dopustiti da djenu ono što im se sviđa i što toga dana žele?

Naime, za manju djecu je najvažnije da odjeća bude udobna i slojevita te da se lako skida. Što se tiče odijevanja za vrtić, najbolji izbor su pamučne trenirke koje će djetetu dopuštati nesputanost, a ako vaša djevojčica ili vaš dječak već u vrtiću zahtijeva da sam bira odjevne kombinacije, dopustite mu to, ali uz uvjet da je odjeća topla, udobna i čista te da je pravog konfekcijskog broja.

Što se tiče usklađenosti materijala i boja, na to se nemojte obazirati. Istraživanja su pokazala da djeca počnu kreirati svoj stil s deset godina. Tada im odredite budžet koji mogu potrošiti na šoping te ih upozorite da ne mogu kupiti sve što im se svidi. Pohvalite njihov izbor jer moda je danas način na koji izražavamo svoju pripadnost, ali i svoju osobnost.

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije