Poželite li ponekad da ste još uvijek dijete? Sjećate li se najslađih trenutaka djetinjstva koje ste vjerojatno proveli u igri, djeci najdražoj aktivnosti. Nije ni čudo što nas uz igru vežu lijepe uspomene jer u igri možemo biti tko god poželimo, kroz igru se stvaraju prijateljstva, upoznaju se druge osobe, otkrivaju se vlastite kvalitete i sposobnosti.

Eto, zato djeca uživaju u vremenu koje je namijenjeno igri. Jer, ona je ugrađena u dječji mentalni sklop i prijeko je potrebna kako bi djeca jednoga dana postala sposobni, socijalizirani, kreativni odrasli ljudi.

U Zagrebu, na jednome mjestu, u MiniPolisu, vaše dijete može ući u svijet mašte i igre te doživjeti svoju avanturu.

Validiranjem igara kroz 6 ključnih komponenti, kao što su motorika, kreativnost, komunikacija, timski rad, logičko razmišljanje i planiranje, stručni je tim MiniPolisa osigurao da svaka minuta provedena u igri bude kvalitetno i kontrolirano iskorištena za dobrobit i razvoj vašega djeteta.

Na prostoru od 1000 kvadrata smješteno je četrdesetak tematskih kućica i raspoređeno tako da čine pravi dječji grad! Kućice u MiniPolisu su umanjene replike iz stvarnog svijeta, a djeca se u njima kroz verificirane edukativne programe mogu upoznati s više od 50 zanimanja i uloga.

Razvoj motorike Motorika je ukupnost pokreta čovjekova tijela, a znanstvena istraživanja su pokazala da je upravo igra najbolji poticaj razvoju motorike djeteta. Inovativno okruženje MiniPolisa kroz aktivnosti u različitim tematskim kućicama djeci osigurava široki spektar motoričkih podražaja kojima razvijaju grubu i finu motoriku.

Jedna od tematskih kućica u kojoj djeca imaju prilike razvijati finu motoriku je Automehaničarska radionica koja je opremljena svim alatima potrebnima za izvršenje kontrolnog pregleda i servisa zaprimljenog vozila. I dječaci i djevojčice imaju prilike svojim ručicama dati posla i isprobati kako izgleda biti pravi majstor od zanata.

Razvoj kreativnosti

Suprotno  pretpostavci prema kojoj je kreativnost djeteta izjednačena s predeterminiranim talentom, nova znanstvena istraživanja pokazuju da je kreativnost vještina koju je ne samo moguće, već i potrebno razvijati! Različite aktivnosti u MiniPolisu dat će snažan impuls razvoju kreativnosti djeteta i pomoći mu da u potpunosti oslobodi i razvije sve svoje kreativne potencijale.

kuća boja

Svaka tematska kućica u MiniPolisu nudi aktivnosti koje razvijaju kreativnost. Na primjer, u Kući boja klinci neće naučiti samo da je plava boja najpopularnija na svijetu, ili da žuta i narančasta stimuliraju apetit, već će naučiti i kako kombinirati boje i kako, uz pomoć kistova i četkica, obojati čitavi zid!

Razvoj komunikacijskih vještina

Funkcije komunikacije, poput uspostavljanja odnosa s drugima, samoizražavanja, prenošenja informacija ili traženja odgovora, ključne su u intelektualnom razvoju djece, a stručno kreirani scenariji u različitim kućicama MiniPolisa potaknut će razvoj komunikacijskih vještina kod djece.

Kada dijete sjedne u blještavo bijeli Airbus A320 koji je spreman za polijetanje, a simulirani let putnike vodi na 289-kilometarsko putovanje od Zagreba do Brača, nema šanse da neće komunicirati sa stjuardesom, pilotom i ostalim putnicima… I ne samo to, Zračna luka je jedno od najuzbudljivijih i najpopularnijih mjesta u čitavom MiniPolisu, a uniforme pilota i kabinskog osoblja te pojedini dijelovi unutrašnjosti Airbusa A320 su preneseni iz pravog pravcatog zrakoplova Croatia Airlinesa.

Biti pravi timski igrač, to je socijalna vještina

Uspješno kompletiranje dijela scenarija i zadataka u kućicama MiniPolisa nemoguće je bez međusobne suradnje, a upravo je takvo okruženje snažna poluga u razvoju socijalizacije i integracije djeteta u društvo.

Vatrogasna postaja u MiniPolisu je opremljena svom potrebnom opremom za gašenje požara, a mališani u hitnu intervenciju hitaju na zvuk sirene. Požar gase mlaznicama vode, a mogu obući i prava vatrogasna odijela s kacigama. Naravno, vatru nikada ne gasiš sam, a da bi bio vatrogasac, moraš prije svega biti pravi prijatelj i čuvati leđa svojim kolegama.

Razvoj logičkog razmišljanja

Svi scenariji u MiniPolisu sadrže i logičku komponentu koja djecu potiče na razmišljanje kroz igru. Zagonetke, mozgalice i logički problemi koje treba riješiti za uspješno izvršenje zadataka najsnažnija su poluga i poticaj intelektualnog razvoja.

MiniPolis je grad prepun doživljaja pa novinarska redakcija ima pune ruke posla! Istraživanje događaja i stvaranje novinarskih priča poticajno djeluje na razvoj kreativnosti i logike, a najbolje uratke mališana za tiskano izdanje preuzima i objavljuje Minipolis News!

Planiranje je korisna vještina!

Složena vještina planiranja od djeteta zahtijeva povezivanje prethodnih iskustava s budućim, a uspješno planiranje potiče razvoj samodiscipline i liderskih sposobnosti djeteta. Što bolje može uključiti iskustvo i  znanje koje dijete ima s novim spoznajama od sudjelovanja u znanstvenim eksperimentima.

razvoj-djecje-motorike-kroz-igru-minipolis-komunikacijske-i-socijalne-vjestine-razvoj-logickog-misljenja-kod-djece-foto

Kuća eksperimenata je u potpunosti izgrađena po zamislima Patka Juniora, a mališani će se u njoj kroz igru upoznati s uzbudljivim i neobičnim zakonima fizike! Osim nevidljivih sila, tu su još čarobno zcralo, 3D slika i bicikl za proizvodnju električne energije.

Ovo ljeto zabava i učenje na jednome mjestu!

MiniPolis, prvi dječji grad u Hrvatskoj, organizira  koji će se tijekom ljetnih praznika održati u više termina. Maleni polaznici u MiniPolisu bit će na cjelodnevnom boravku s uključenim obrocima, a uz stručno vodstvo animatora proći će kroz 8 edukativnih radionica i trodnevnu školu tenisa.Jedna od radionica, koju mališani, ali i njihovi roditelji obožavaju, ona je u ‘Kući energije’, a osmišljena je u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom. Riječ je o STEM radionici robotike koja malenim polaznicima pokazuje što se sve može postići kombinacijom znanosti i moderne tehnologije.

razvoj-djecje-motorike-kroz-igru-minipolis-komunikacijske-i-socijalne-vjestine-razvoj-logickog-misljenja-kod-djece-foto

petodnevni Ljetni kamp za djecu

Ako vaše dijete čezne za osobnom ljetnom avanturom, Ljetni kamp u MiniPolisu još traje i pravo je mjesto za njega!

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Arhiv MiniPolis