Pedijatrica dr. Manasa Mantravadi kaže da je zato što želi zaštititi svoju djecu trajno uklonila tri predmeta iz svoje kuhinje jer su puni toksina i mogu naštetiti dječjem zdravlju.
„Djeca nisu samo 'mali odrasli' - ona su također osjetljivija na izloženost štetnim tvarima zbog načina na koji njihova tijela rastu, funkcioniraju i ponašaju se“, rekla je za New York Post.
Budući da konzumiraju više po kilogramu tjelesne težine od odraslih, otrovne kemikalije imaju veći utjecaj na njihova tijela.
„Djetetov mozak, endokrini sustav, pluća, imunološki sustav i crijeva još su u fazi razvoja. Zato su puno osjetljiviji na kemikalije koje ometaju signale poslane stanicama, a koje utječu na hormonsku ravnotežu i neurološki razvoj“, objašnjava liječnica.
Učinci toksina mogu trajati i u odrasloj dobi: „Rana izloženost može predstavljati kumulativni rizik. Toksini se pohranjuju u masnoći ili kostima, ostajući u tijelu. Opasna izloženost tijekom 'kritičnih razdoblja', poput razdoblja novorođenčeta ili ranog djetinjstva, može povećati rizik od kroničnih bolesti kasnije u životu, uključujući astmu, ADHD, metaboličke probleme, neplodnost, a ponekad i rak.“
Iako je mikroplastika u ovom smislu problem tijekom cijele godine, ljeto stvara savršenu kombinaciju visokih temperatura, zagušljivih automobila i zabavnih događanja na otvorenom gdje se koriste plastične čaše, tanjuri i vrećice, upozorava dr. Mantravadi.
Zato je ova doktorica pedijatrije trajno uklonila tri stvari iz svoje kuhinje:
- Plastične vrećice, pribor za jelo i plastično posuđe iz kojih mikroplastika može dospjeti u vruću hranu
- Jaka sredstva za čišćenje - koristite domaće proizvode napravljene od mješavine octa i sode bikarbone
- Visoko prerađene grickalice pune šećera često označene kao dječje
Inače, smatra se da su staklo i nehrđajući čelik zdrave alternative za pohranu hrane, a liječnica objašnjava da je to zato što kemikalije iz njih ne dospijevaju u hranu ili piće.