Ako u ustima svoje bebe primijetite bijele nakupine, slične zgrušanome mlijeku, najvjerojatnije je riječ o sooru ili mliječacu, infekciji koju uzrokuje mikroorganizam – gljivica Candida albicans, a koja je sveprisutna u okolini, pa i na koži i sluznicama.

U normalnim okolnostima, tijelo je u stanju zaustaviti rast gljivice i spriječiti njezino širenje, ali kod djece mlađe od godinu dana obrambeni je sustav organizma još nezreo pa je mliječac česta pojava.

Kako prepoznati mliječac?

Na sluznici usta prvo se pojavljuju male bijelo-žućkaste mrlje, lagano uzdignute od podloge (kao naslage). Njihov izgled podsjeća na ugruške mlijeka, ali za razliku od mliječnih naslaga, ne možete ih odstraniti, a sluznica ispod naslaga je upaljena.

U svojoj početnoj fazi mrlje mogu biti vrlo guste i potpuno prekriti sluznicu jezika, obraza i desni uz širenje prema usnicama te ždrijelu i jednjaku.

Ova gljivična infekcija izaziva neugodu i smanjenu osjetljivost sluznice na mjestu gdje su mrlje guste, posebice na jeziku. Obično je prvi znak infekcije bezvoljnost koju dijete pokazuje pri sisanju, a posljedica je neugode koja se javlja tijekom uzimanja obroka.

Ako se bijele mrljaste naslage prošire prema grlu i jednjaku, mogu se pojaviti i smetnje gutanja te nadražaj glasnica.

Uz ovakve simptome treba obratiti pozornost i na eventualne druge, kao što su temperatura, kašalj, probavne smetnje.

Kako liječiti infekciju?

Kod zdrave novorođenčadi, mliječac ili soor ne predstavlja neki poseban rizik i može se svrstati u prolaznu boljku, ali ipak se posavjetujte s pedijatrom koji će, prema potrebi, opisati lijek fungicidnog učinka (koji uništava gljivice), a primjenjuje se na mjestu infekcije.

Nikako nemojte ove mrlje odstranjivati mehanički, na primjer prstom, jer možete ozlijediti sluznicu usta, što povećava rizik od širenja infekcije.

Ako su naslage jače raširene, treba ograničiti korištenje dude varalice i češće je dezinficirati. Ako dijete hranite na bočicu, kako se mikroorganizmi teže razvijaju na dudama od silikona, ovaj tip duda koristite za hranjenje bebe, kao i silikonske dude varalice.

Kako prevenirati mliječac?

1. Posebno obratite pozornost na održavanje higijene svega što je u doticaju s djetetom.

2. Ako dojite, izbjegavajte izlaganje bradavica vlazi. Nakon podoja, dovoljno je čišćenje bradavica i areole prokuhanom vodomi nakon toga kratkotrajno izlaganje zraku da se bradavice osuše.

3. Ako beba ima soor, ne prekidajte dojenje. Kako biste spriječili širenje gljivične infekcije na bradavice, nastavite održavatihigijenu i posavjetujte se s pedijatrom.

4. Dojenčad na mliječnoj formuli može dobiti infekciju preko nedovoljno čistih duda. Također, sve što beba stavlja u usta, kao što su igračke koje olakšavaju rast zubića, dude itd., dodirujte potpuno čistim rukama. Važno je sve dude, igračke-grickalice nakon čišćenja i pranja pustiti da se osušijer vlaga pogoduje rastu gljivica.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock