Slobodna je igra način igranja u kojem djeci nisu postavljena nikakva pravila. Nema unaprijed određenih ekipa, kostima, trenera ni vođa igre. Riječ je o spontanoj igri, često improviziranoj u trenutku i promjenjivoj, što ovisi o mašti i kreativnosti malih igrača.

Slobodna je igra zabavna – i to je neupitno – a istraživanja potvrđuju da kod djece razvija kognitivne i motoričke sposobnosti.   

Najbolji način da djecu potaknete na slobodnu igru jest da im omogućite različite igračke kojima se mogu igrati na različite načine.

Donosimo 5 razloga zašto je slobodna igra važna za dječji razvoj.   

1. Razvija mozak Sergio Pellis, priznati svjetski znanstvenik s područja neuroznanosti, u svojim je istraživanjima sa štakorima pokazao kako slobodna igra razvija mozak, jačajući poveznice među neuronima u prefrontalnom korteksu, gdje je smješten centar za rješavanje problema, planiranje i kontroliranje emocija.

Budući da slobodna igra uključuje različite aktivnosti bez unaprijed određenoga cilja, djeca, ali i životinje eksperimentiraju aktivnostima i promatraju što će se dogoditi.

Kada je Sergio Pellis usporedio štakore, koji se igraju, s onima koji se ne igraju, otkrio je da, iako štakori koji se nisu igrali mogu izvesti neke aktivnosti, oni koji su se igrali bili su u mogućnosti prilagoditi se novonastalim okolnostima na znatno fleksibilniji način. Čini se kako je njihov mozak ‘plastičniji’ i bolje prihvaća nova iskustva.

Stručnjaci su, stoga, zaključili, da nas slobodna igra uči lakše se nositi s nepredvidljivim situacijama, što je prilično zahvalna vještina za život u ovome nestabilnom svijetu, zar ne?

2. Igra aktivira cijeli neokorteks Ekipa znanstvenika otkrila je da čak i pola sata dnevno slobodne igre aktivira cijeli neokorteks u kojem su smješteni centri za apstraktno razmišljanje, jezično izražavanje i percipiranje prostora.

3. Djeca razvijaju socijalne vještine Nekad se smatralo da životinje tijekom slobodne igre vježbaju svoje lovačke vještine. Studija dr. Pankseppa o štakorima dovela ga je do potpuno drukčijeg zaključka: da igra potiče mlade životinje na pozitivnu interakciju s drugima – što ga je također dovelo do zaključka da se i kod djece kroz igru potiče pozitivna interakcija te se razvijaju socijalne vještine.

4. Djeca koja se igraju, pokazuju bolje rezultate u školi Socijalne vještine koje se razvijaju u slobodnoj igri pomažu djeci da postanu bolji učenici. Istraživanje je otkrilo da djeca koja su u vrtiću puno prakticirala slobodnu igru, u višim su razredima imala bolje ocjene.

5. Slobodna igra potiče djecu na kretanje Roditelji su često zabrinuti kako im se djeca premalo bave tjelesnim aktivnostima jer previše vremena provode na različitim elektroničkim uređajima. Slobodna igra, bilo da je riječ o trčkaranju po igralištu, penjanju po drveću ili spravama u parku, prije svega znači kretanje čitavog tijela.

Tjelesna aktivnost pomaže da djeca održavaju normalnu tjelesnu težinu, da budu zdrava, jača im mišiće te razvija motoričke vještine.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock