Stižu visoke temperature pa je dobro znati kako s bebama izdržati ljeto. Evo nekoliko važnih savjeta koje ne smijete zanemariti.

1. Što češći podoji: Ako je beba na majčinu mlijeku, do petog mjeseca obično joj nije potrebno davati vode, iako ju je tada potrebno što češće dojiti.

2. Ljeti je bolje upotrebljavati pamučne pelene nego sintetičke. Također, pamučna odjeća propušta zrak i omogućava da djetetova koža 'diše', pa ćete tako lakše izbjeći stvaranje osipa. Ako ste u prilici, skinite dijete da provede neko vrijeme bez pelena.

3. Losioni, ulja, kreme i puder u kombinaciji s velikom vrućinom lako mogu izazvati osip i crvenilo, pa ih, osim navečer nakon kupanja, izbjegavajte ili smanjite primjenu.

4.- Kreme sa zaštitnim faktorom za djecu do šest mjeseci starosti nisu preporučljive. Međutim, kad sunce ne peče, slobodno s djetetom bućnite u vodu. U tom slučaju, svakako, morate nanijeti bebi zaštitnu kremu ili losion, samo nemojte pretjerati s količinom. I brzo se vratite u sjenu. Ako je vaša beba starija od šest mjeseci, sredstva sa zaštitnim faktorom možete upotrebljavati obilnije i češće − kremu ili losion valja nanositi svaka dva sata, čim se dijete smoči ili oznoji, a nanosite ih i ispod odjeće.

5. Uklonite dodatne slojeve podstave na kolicima ili nosiljkama jer se one na vrućini dodatno ugriju; ljeti je osobito dobro u kolica ili nosiljku staviti pamučnu plahticu.

6. Oči novorođenčeta i bebe vrlo su osjetljive. Zato izbjegnite kupnju slatkih, šarenih naočala s bilo kojeg štanda; velika je vjerojatnost da su od jeftine plastike koja djetetu može samo štetiti, pa se ipak prije konzultirajte s liječnikom i držite se naočala provjerenih robnih marki.

7. Oprez s klimom: Bebe smiju boraviti u klimatiziranim prostorima pod uvjetom da je razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka najviše tri do pet stupnjeva. Najbolje je koristiti funkciju odvlaživanja i paziti da dijete nije na udaru zraka iz klima uređaja. Budući da zrak iz klima uređaja suši sluznicu nosića, preporučuje se u nos redovito ukapati fiziološku otopinu, a posebno, čujemo li da beba na nos teže diše.

Ako znate koliko će trajati vožnja automobilom, sat vremena prije završetka putovanja počnite prilagođavati klimu tako da se do kraja vožnje polako prilagodite na vanjsku temperaturu. Isto možete činiti i u apartmanu ili hotelskoj sobi. Isključite klimu sat vremena prije no što ćete izaći. Tako ćete izbjeći opasne nagle promjene temperature.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock