Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kao preporučeni unos vode navodi 1900 mL/dan za djevojčice dobi 9-13 godina te 2100 mL/dan za dječake iste dobi. Naravno, ove su preporuke samo orijentir za osiguravanje adekvatnog stupnja hidracije, a stvarne individualne potrebe ovise o tjelesnoj masi, prehrani, unosu soli, tjelesnoj aktivnosti, temperaturi zraka, stopi znojenja itd.

Poželjni izvori vode su, naravno, vodovodna voda, zatim mlijeko, svježe voće i povrće te 100-postotni voćni sokovi bez dodanog šećera. Roditelji svakako trebaju izbjegavati djeci davati napitke s dodanim šećerom jer povećavaju rizik od prekomjerne tjelesne mase, istiskuju poželjniju hranu iz prehrane, negativno utječu na dugoročni odabir hrane te se ne uklapaju u obrazac pravilne prehrane.

Vrlo je važno naglasiti da se preporuke stručnjaka ne odnose samo na vodovodnu vodu nego na svu tekućinu i unesenu krutu hranu. Npr. preporučenih 1900 mL vode može se osigurati cjelodnevnim obrokom koji uključuje: tri čaše vode, šalicu jogurta, jedno serviranje ribe ili mesa, jedno serviranje tjestenine, jednu naranču, jednu bananu, dva kivija, tri mrkve i tanjur juhe od rajčice. Pritom je navedeni cjelodnevni obrok mogao dodatno uključivati i, primjerice, tri kriške kruha što bi značilo dodatnih 50 mL vode.

Koje su posljedice nedovoljnog unosa vode?

Osim poznatih vrlo ozbiljnih posljedica manjka vode, kao što je dehidracija, znanstvenici se sve češće bave    dugoročnim blago nedovoljnim unosom vode, a posebno se uočava negativan utjecaj manjka vode na kognitivne funkcije (npr. pažnja, kratkoročno pamćenje).

Nekoliko europskih istraživanja pokazuju kako djeca školske dobi započinju svoj radni dan s manjkom vode, pa se zbog vrlo vjerojatnog negativnog utjecaja na mogućnost praćenja nastave i učenje, nastavnicima i roditeljima preporučuje da osiguraju poželjne izvore vode tijekom doručka, prije izlaska iz kuće, odnosno u svim prilikama u školi kad se nudi hrana, ili na druge načine, npr. preko prodajnih automata ili fontana s pitkom vodom.

Unos od 5 do 7 čaša vode dnevno dostatan je za zadovoljavanje dnevnih potreba djece od 4 do 14 godina. Pritom valja pripaziti da su djeca većinu vremena adekvatno hidrirani, a ne da odjednom unose velike količine tekućine.

Nije važno samo hidrirati se nego i pritom odabrati najbolje izvore tekućine. Voda, čaj, mlijeko, svježi cijeđeni sok, juha - sve su to izvori tekućine koje stručnjaci preporučuju za hidraciju tijela.

aktivno dijete

Što su aktivniji, trebaju više tekućine!

Aktivnija svakodnevnica ujedno znači i već potreba za tekućinom! Djeca pripadaju skupini osoba koje su u povećanom riziku od dehidracije kada su tjelesno aktivni posebice pri toplim vremenskim uvjetima.

Tijekom tjelesnog napora djeca se znatno više zagriju jer se ne znoje kao i odrasli. Također, osjete žeđ kad je njihov organizam već dehidrirao jer im zaostaje osjet žeđi. Valja imati na umu da često i kad se javi osjet žeđi, djeca ga zanemare ne želeći prekidati igru ili druge aktivnosti.

Stoga osigurajte unos tekućine u prosjeku svakih 15 do 20 minuta tijekom tjelovježbe

Kako potaknuti djecu na redoviti unos tekućine?

  • uz jutarnji obrok potaknu dijete na unos čaše vode, čaja, mlijeka ili nekog drugog napitka koji će im osvježiti tijelo
  • osiguraju dostupnost vode – neka se čaša vode ili vrč s vodom nalazi u prostoru gdje najčešće boravi vaše dijete, ali i cijela obitelj
  • pokušajte obogatiti okus vode prethodno iscijeđenim sokom od limuna, naranče ili primjerice limete ako je dijete odbija konzumirati u izvornom obliku. Na kraju dana važno je da dijete uživa u unosu tekućine jer je time i veća šansa da se redoviti unos tekućine, kao obrazac ponašanja, pretvori u cjeloživotnu naviku.
  • pokušajte prikazati vodu kao cool piće koje cijela obitelj preferira te je kontinuirano koristite u različitim prilikama
  • osigurajte djetetu bočicu koju može uvijek nositi sa sobom i koju može lako napuniti te koristiti, primjerice za vrijeme odmora u školi ili tjelesne aktivnosti.

Ne zaboravite, povećanje koncentracije, pažnje i produktivnosti, lakše učenje i rješavanje zadataka samo su neke dobrobiti adekvatne hidracije. Izdvojite vrijeme i osigurajte potrebno ‘gorivo’ djetetovu tijelu kako bi moglo funkcionirati kao savršeni stroj.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock