Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako dječje tijelo reagira kad je izloženo vrućini u zatvorenom autu?

Svake godine, nažalost, dogodi se nekoliko slučajeva smrti djece u automobilu, a uzrok je toplinski udar. To ni ne čudi jer u samo sat vremena, temperatura u autu naraste za čak 26 stupnjeva u odnosu na vanjsku

 dijete zatvoreno u autu

Sve nas je šokirala jučerašnja vijest o smrti 5-godišnjeg dječaka u Kninu, koji je preminuo nakon što ga je otac zaboravio ostaviti u vrtići te ga je ostavio u zaključanom automobilu. Takvi tragični slučajevi događaju se diljem svijeta za toplih mjeseci, a dječji je organizam slab i osjetljiv pa teško podnosi visoke temperature.

Što se događa u dječjem organizmu?

Budući da djeca imaju brži metabolizam nego odrasli, kod njih se tjelesna temperatura u zagrijanom okolišu diže čak tri do pet puta brže. Ako je dijete zaključano u automobilu, u kojem tijekom ljetnih mjeseci temperatura doseže do 50 stupnjeva, toplinski je udar neizbježan, a kod malenog dječjeg organizma smrt može nastupiti već za 15-ak minuta.

Koji su simptomi toplinskog udara?

U početku kreću simptomi, kao što su umor, vrtoglavica, koža je vruća, suha i crvena, dijete se ne može više znojiti, povećava se frekvencija srca, dolazi do tahikardije, dijete počinje brzo disati, temperatura mu raste. Nakon gubitka svijesti, dijete umre uslijed trajnog oštećenja prvo mozga, potom i ostalih unutarnjih organa.

Kako pomoći djetetu do dolasku hitne pomoći, u slučaju da ga ugledate u zaključanom autu?

Ako se radi o manjem djetetu, treba ga se omotati morkim ručnikom i rashlađivati mahanjem novinama i sl. predmetom da bi mu se spustila temperatura.

Slučajevi koji su nas šokirali

U srpnju 2019. godine preminula je djevojčica iz Rovinja koju je otac isto ostavio zaključanu u kipućem automobilu.

Tijekom 2018. godine u Moskvi je umro 5-godišnji dječak nakon što se ugušio jer ga je majka ostavila zaključanog u automobilu na 24 Celzijeva stupnja i otišla na intervju za posao.

Također, 2018. preminuo je i jednogodišnji dječak iz Floride, a majka ga je ostavila zatvorenog u automobilu na 34 stupnja dulje od osam sati na parkiralištu u mjestu Pembroke Pinesu. Istog je ljeta i žena iz Teksasa ostavila u automobilu svojih dvoje djece dok je otišla na zabavu s prijateljima.

U rujnu 2009. godine u Puli je majka u automobilu ostavila petogodišnje dijete na +30 Celzijevih stupnjeva kako bi otišla s prijateljima na pivo. Na sreću, netko je primijetio da je dijete u autu i dojavio policiji koja ga je spasila.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije