Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Moja mlađa kći vrsna je pripovjedačica': Zašto klinci lažu i treba li to tolerirati?

Mala djeca sklona su laganju, a većina roditelja pita se je li to normalno. Treba li se zabrinuti kad mala djeca lažu?

 djevojčica laže

'Moja mlađa kći vrsna je pripovjedačica. Kad vam priča što joj se dogodilo toga dana, imate dojam da je to najfascinantnije iskustvo koje je itko ikad doživio. A kako bi postigla taj učinak, često laže', napisala je blogerica Shona Hendley koju je takvo ponašanje mlađe kćeri zabrinulo.

'Iako su većinu vremena 'začini' koje dodaje svojoj priči bezopasni (i da budem iskrena prilično zanimljivi), pitam se šaljem li pogrešnu poruku time što joj dopuštam da laže', napisala je Hendley te odmah potražila i stručni savjet.

Laknulo joj je kada joj je klinička psihologinja i bivša učiteljica dr. Judith Locke odgovorila da je 'malo laganja' u redu.

Zašto djeca lažu? Klinička psihologinja Christie Arbuckle kaže da je laganje potpuno normalno za djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole.

'Djeca često počinju lagati još dok su mala, a u dobi od 4 do 6 godina onome što govore mogu prilagoditi i izraz lica te ton glasa', rekla je.

Zapravo, laganje može biti i rani znak snalažljivosti i kreativnosti.

Laži male djece često nisu toliko učinkovite i uglavnom se svode na izmišljanje priča poput 'plišani medo prolio je šalicu mlijeka' ili 'mačka je crtala po zidu'.

Razlozi zbog kojih djeca lažu:

- Kako ne bi upali u nevolje

- Kako bi svoju priču učinili uzbudljivijom

- Kako bi eksperimentirali. Primjerice, mogu se pretvarati da je nešto što su izmislili stvarno.

- Kako bi dobili ono što žele. Primjerice, mogu reći: 'Tata mi uvijek dopušta da jedem čokoladu prije večere'

- Kako ne bi povrijedili nečije osjećaje – takvu vrstu laži nazivamo 'bijelom laži'

'Laži su normalan dio razvoja svakog djeteta', kaže profesorica Julie Green, izvršna direktorica Raising Children. Dodaje kako roditelji djecu moraju poticati na to da prema njima budu iskrena, no opet 'većina lažljivog ponašanja nije razlog za veliku zabrinutost'.

Kada je laganje problem?

'Ako laganje prate neka druga zabrinjavajuća ponašanja, recimo kada dijete ne želi preuzeti odgovornost za svoje postupke ili se ne pridržava pravila, vrijeme je da počnete pomnije pratiti situaciju', kaže psihologinja Arbuckle.

Ako dijete ustrajno laže, i to počinje utjecati na kvalitetu njegova života ili sposobnost normalnog funkcioniranja u svakodnevnom životu, vrijeme je da potražite stručnu pomoć.

Na isti način treba reagirati i ako se laganje događa u kontekstu straha, srama, tjeskobe ili agresije.

Profesorica Green kaže kako je vrijeme za uzbunu kada učestalo laganje služi prikrivanju zabrinjavajućih ponašanja kao što su krađa ili namjerno povređivanje ljudi.

'Ako primijetite promjenu u djetetovu ponašanju, i mislite da je to zbog nečega o čemu vam dijete ne želi govoriti, poput maltretiranja ili zlostavljanja, odmah reagirajte', upozorava.

Kako izaći na kraj s djecom koja lažu? Kako djeca odrastaju, ona uče razliku između istine i neistine.

'U tom ih je periodu dobro ohrabriti i podržati u tome da govore istinu', kaže psihologinja Arbuckle.

Evo savjeta kako to može učiniti: - Naučite ih zašto nije dobro lagati, kako laži utječu na druge ljude i kako bi se oni sami mogli osjećati kad lažu.

- Budite im uzor govoreći istinu.

- Naučite ih da se osjećaju sigurno kad govore istinu.

'Roditelji, također, mogu pohvaliti dijete kada im prizna da je napravilo nešto loše. Na primjer, možete reći: 'Tako mi je drago što si mi rekao/la što se dogodilo. Idemo zajedno pronaći rješenje'', savjetuje Green.

Roditelji bi, kaže, trebali razmisliti o tome zašto njihovo dijete laže i pomoći mu da prestane lagati. Na primjer, ako vaše dijete laže kako bi privuklo pažnju, razmislite o tome na koje mu sve načine možete posvetiti pažnju i poboljšati njegovo samopouzdanje.

Pokušajte odvojiti laganje od ponašanja koje je dovelo do toga. Na primjer, ako je dijete crtalo po zidu, a potom je o tome i lagalo, kaznite ga za obje stvari. No, ako je prolilo mlijeko i lagalo o tome, neka snosi posljedice samo za laganje.

Uvijek djetetu dajte do znanja da znate da ne govori istinu, no nemojte ga stalno ispitivati je li vam lagalo. Također, izbjegavajte svoje dijete nazivati 'lažljivcem' jer bi to moglo imati za posljedicu da vam još više laže.

Na kraju, ako ste zabrinuti zbog toga što vaše dijete laže, i mislite da laže kako bi prikrilo nešto ozbiljnije, obratite se za savjet liječniku opće prakse ili školskom psihologu.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije