Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako napraviti jako fiiini sok od bazge, zna mama Zrinka!

Svibanj je mjesec jagoda i bazge... Tko se ne bi složio da su najukusniji deserti od jagoda, a da je sok od bazge ukusan i djeci i odraslima. Pa... što čekate, malo prošetajte s djecom po prirodi, poberite bazgu, a možda pronađete ...

Vrijeme je cvjetanja bazge, a vjerojatno su rijetka ona djeca koja ne vole sok od bazge...Ako želite provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, idealno je da spojite boravak u prirodi i branje bazge s izradom soka. Kako bismo vam pomogli da to i ostvarite, donosimo vam recept za sok mame Zrinke, a pripremile su ga ručice njezine djece. Evo što kaže mama i dečki:

'Sok od bazge moji dečki, blago rečeno, obožavaju. Prošlu subotu nakon doručka pitam ja njih što bi željeli da radimo, a oni – Idemo brati bazgu, vidjeli smo da je procvjetala. Ajmo! Malo smo se maknuli od grada i u predgrađu Karlovca nabrali divne cvjetove.

Najveća mana soka je što proces pravljenja traje dva dana. Djeci to izgleda, u najmanju ruku, kao dva mjeseca.

I krenuli smo… evo mojih i dječjih savjeta za ukusan sok od bazge. Mjere su za 2 litre soka.

 dečki beru bazgu

TRIK 1: Branje

Cvjetove bazge često ćete vidjeti uz prometnice. Zbog ispušnih plinova automobila, ostavite te cvjetove na stablima, maknite se iz grada i uberite zdrave cvjetove.

TRIK  2: Prokuhajte vodu Dvije litre vode stavite u lonac zakuhati. Prije sljedećeg koraka, dobro ohladite zakuhanu vodu.

TRIK 3:  Limun i cvjetove bazge

U posudu stavite 3 limuna narezana na ploške i 20 velikih cvjetova bazge (ili 30 manjih), prelijte ih ohlađenom prokuhalom vodom. Ako nemate domaći nešpricani limun, kupovni limun stavite u vodu zajedno s dvije velike žlice soli. Ostavite da odstoji minimalno tri sata. Koru limuna isperite pod mlazom vode i čistom spužvicom izribajte.

TRIK 4: Čekanje #1 (dečki su nestrpljivi) Posudu sa cvjetovima, limunom i vodom poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.

TRIK 5: Procijedite sok

Sok procijedite kroz cjedilo i gazu. U ocijeđeni sok dodajte 1,5 kg šećera i 20 g limunske kiseline. Dobro, dobro promiješajte.

TRIK 6: Čekanje #2 (dečki su ljuti) Sok ostavite da odstoji 24 sata u povremeno miješanje da se šećer što prije otopi.

TRIK 7: Sok je gotov Sok ulijte u stakle boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na tamnom i hladnom mjestu. Nakon otvaranja, sok od bazge držite u frižideru.

TRIK 8: Dječji savjet – puno ljubavi i volje Uključite djecu u proces pravljenja soka. Vjerujte biti će zabavno, poučno i korisno. Moji dečki su sretni, a ja ponosna što nakon ručka piju sok, čije su cvjetove sami ubrali. Nije li to poanta života?

Pogledajte video kako je sve izgledalo

Kako napraviti fiiini sok od bazge, otkrila je mama Zrinka!
Izvor: Youtube

Tekst: Mamin ručak

Foto: Mamin ručak

Najnovije

Najpopularnije