Prema Journal of Neuroscience, odnos majke i kćeri jači je od bilo kojeg drugog odnosa unutar obitelji. To je vrlo kompleksan i ambivalentan odnos koji ženskom djetetu kreira njegove kasnije veze u životu. I zato je iznimno važan za svaku ženu.

Kako godine odmiču, odnos majke i kćeri može mijenjati svoju prirodu, pa s vremenom može dovesti i do nezgodnih situacija, za obje strane. Najčešći je razlog generacijski jaz, ali do problema može doći i kada majke pokušavaju kćerima nametnuti svoje parametre, zbog čega se kćeri najčešće bune. Majka je ta koja na kćer prenosi svoja ograničenja i doživljaj degradacije vlastite egzistencije pa nije čudno što ljudi znaju reći: ‘Kakva majka, takva kćer'.

Neki odnosi majke i kćeri mogu biti vrlo teški od samog početka, dok neki mogu krenuti teškim putem tek kada kćer počne odrastati. Svako nefunkcionalno ponašanja majke i kćeri može našteti njihovu odnosu.

Vrste nezdravih odnosa majke i kćeri

Iako je odnos majke i kćeri vrlo moćan, u isto je vrijeme i vrlo izazovan. Ako se ne ulažu napori u njegov napredak, može biti vrlo nezdrav. Ovo su neke vrste nezdravih odnosa majke i kćeri koje prema savjetu stručnjaka treba izbjegavati.

Odnos pun kontrole: Neke žene misle da je kontrolirajuće ponašanje majke normalan roditeljski stil. Ali nije. Kontrolirajuća majka kćeri oduzima slobodu i smanjuje njezine želje i strasti. Bez obzira na to kontrolira li majka svoju kćer tijekom njezinih godina odrastanja, ili kada je kćer već odrasla osoba, takvo ponašanje narušava zdrav odnos između majke i kćeri.

Postoje različiti načini kontrole: majke mogu biti pune bijesa ili ravnodušne, dok neke koriste emocionalne ucjene. Takav kontrolirajući odnos majke i kćeri naziva se i odnosom šef-podređeni jer majka pokušava nadzirati i kontrolirati sve aktivnosti svoje kćeri. Kćer, s druge strane, čini sve kako bi udovoljila svojoj majci i kako bi zadobila njezinu naklonost.

U nekim slučajevima majke to čine iz zaštitničkih razloga. Iako namjera, dakle, nije uvijek loša, ishod sigurno jest. Svaka kontrola u odnosu majke i kćeri smatra se štetnom.

Emocionalna nepovezanost: U slučaju emocionalnih problema, kćeri obično traže podršku majke. Ako im u takvim situacijama majka nije dostupna, kćeri mogu postati usamljene ili se zbližiti s drugim članom obitelji (bakom, djedom, ocem, ujakom ili tetom).

Kad se majka distancira od kćeri, to može dovesti i do prekida njihove veze. Ovakav odgoj može ostaviti duboke emocionalne ožiljke zbog čega ulazi u kategoriju nefunkcionalnih odnosa majke i kćeri.

Postoje i odnosi u kojima je majka i fizički i emocionalno odsutna u trenucima kada je kćer najviše treba. Loše je i kada između majke i kćeri nema fizičkog dodira, poput grljenja ili držanja za ruku. Takva vrsta veze naziva se odnosom duhova.

Osuđujući odnos: Svaka majka želi dobro 'oblikovati' svoju kćer. No kritiziranje svakog kćerina poteza odnosu može dati samo osjećaj gorčine. Majke bi trebale poticati i podržavati svoje kćeri, a ne ih kritizirati na svakom koraku.

Ako majka kćeri oduzme njezinu neovisnost, to može loše utjecati na njezinu sposobnost daljnjeg emocionalnog rasta. Dodatno, s takvom vrstom odnosa ne može biti zadovoljna ni jedna strana. A veza svakim danom poprima sve štetniji oblik.

Dijete kao trofej: U ovakvoj vrsti odnosa, majka koristi kćer samo kako bi istaknula sebe, svoje osobine ili postignuća. Takve majke ne razmišljaju o tome želi li to i njihova kćer. Kćer ne može biti drugo nego nesretna u odnosu u kojem je majka koristi kako bi privukla pažnju drugih na sebe.

U ovakvim odnosima majke često posežu i za fizičkom silom ili verbalnim zlostavljanjem. Takve majke imaju nerazumna očekivanja od kćeri, dok kćer stalno žudi za majčinom prisutnošću. Ovakav odnos potpuno je toksičan.

Neprijateljski odnos: Nesuglasice su prisutne u svakom odnosu, a događaju se i između majke i kćerki. Kad svađe postanu redovite, u odnosu se javlja konkurentnost. To opet dovodi do gorčine. Stalne svađe nisu dobre ni u jednom odnosu.

U takvom odnosu kćer majku može smatrati suparnicom, a ne osobom koja je bezuvjetno voli.

Prijateljski odnos: Najčešća vrsta odnosa majke i kćeri je tzv. ispleteni odnos. Ovakav je odnos nježan jer se majka prema kćeri odnosi kao prema najboljoj prijateljici. One međusobno dijele interese, osjećaje i mnoge druge stvari.

Kad odgajaju kćeri na ovaj način, majke često zaboravljaju postaviti granice. A nedostatak granica kasnije će utjecati na kćerinu sposobnost da raste, razvija svoje interese i gradi druge veze.

Zamjena uloga: Ovaj obrazac obično se javlja kad kći odraste. Mnoge majke od kćeri traže podršku, emocionalnu ili financijsku. Kći ne može živjeti život onako kako bi htjela jer mora majci ispuniti sve što od nje traži. Ovakva vrsta odnosa nije zdrava.

Otuđenost: Otuđenost je zapravo emocionalno distanciranje. Postoje brojni razlozi zbog kojih bi se majka i kći mogle otuđiti. I to se može dogoditi u bilo kojoj fazi života. Neki od razloga mogu biti razvod ili majčina ponovna udaja. U takvim je slučajevima malo izgleda za popravljanje odnosa između majke i kćeri, iako svaki narušeni odnos majke i kćeri ima šansu za popravak.

Posljedice lošeg odnosa majke i kćeri Prva veza koju ima svaka djevojka je ona s majkom i ta veza ostavlja velik utjecaj na njezin cijeli život. Ako je veza između majke i kćeri uravnotežena – ispunjena brigom, ljubavlju, pažnjom, ali i nekim ograničenjima – odnos će cvjetati. No, ako je odnos oštećen, to može imati trajne štetne posljedice.

Nisko samopoštovanje: Zdrav odnos s majkom oblikuje sposobnost samopouzdanja. Nezdrava veza natjerat će kćer da sumnja u sebe, što može rezultirati niskim samopoštovanjem. Takav odnos utječe i na majku jer se odnos ne razvija sukladno njezinim očekivanjima.

Depresija: Prema istraživanju Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju, kći koja nema izgrađen dobar odnos s majkom, mogla bi pokazivati simptome depresije. Loš odnos može jednako negativno utjecati i na majku, kao i na njezino zdravlje.

Problemi s privrženošću: Kad je glavna veza, poput one s majkom, loša, kći može imati poteškoća prilikom izgradnje budućih veza. Kada odraste, mogla bi biti nesigurna kada je u pitanju izgradnja odnosa s drugim ljudima.

Odbojnost: Kada je odnos majke i kćeri nefunkcionalan, među njima dolazi do stalnih sukoba. To ostavlja trag na ponašanju pa kćer može postati agresivna i neprijateljski raspoložena i prema drugim ljudima.

Razloga za nezdrav odnos majke i kćeri je puno. No, kako kaže Nancy Thayer: 'Nikad nije kasno – ni u fikciji ni u životu – za popravak.'

Iako ne možete vratiti vrijeme, ono vrijeme koje je pred vama možete ispuniti nečim dobrim. Nijedna veza ne može zamijeniti majčinu ljubav prema kćeri. To znači da još uvijek postoje načini za poboljšanje veze ili popravak odnosa.

mama i odrasla kći pričaju

Savjeti za poboljšanje odnosa majke i kćeri

Preuzmite vodstvo! Bez obzira na sve što se dogodilo u prošlosti, netko treba učiniti prvi korak prema rješavanju sukoba u vašem odnosu.

1. Aktivni slušatelj

'Teško je slušati nekog drugog ako u isto vrijeme razmišljate o svojim problemima', rekla je Faye E Hage.

Većina majki pretpostavlja da su one uvijek u pravu. Stručnjaci savjetuju da malo za promjenu pažljivo slušate što vam kći želi reći, bez ometanja ili analiziranja. Možete postavljati pitanja i dobiti odgovore kako biste izbjegli dodatna neslaganja ili zabune. To je dobar način kako se možete ponovno povezati.

2. Hodajte u majčinim/kćerinim cipelama

Nikad ne znate o čemu razmišlja vaša majka (ili vaša kći) dok se ne nađete u njezinim cipelama. Kada kći pokuša nešto razumjeti iz majčine perspektive ili majka iz kćerine, sigurno će im biti lakše naći zajednički jezik.

3. Otvorena komunikacija

Većina nesporazuma događa se zbog loše komunikacije. Majka i kći trebaju biti otvorene za zdravu i iskrenu komunikaciju. Primjerice, ako vam se ne sviđa to što vaša kći prespava kod prijatelja, morate joj objasniti vaše razloge. Na isti bi način trebala postupiti i vaša kći. Ako joj se ne sviđa vaše pretjerano zaštitničko ponašanje, mora vam objasniti zašto je to smeta.

Jedan od učinkovitih načina za razgovor je korištenje zamjenice 'ja' umjesto 'ti'. Bolje je reći 'osjećam se tužno' umjesto 'deprimiraš me'. Isprobajte pa javite kako to funkcionira.

4. Čvršće granice

Bez obzira na to koliko je blizak odnos majke i kćeri, granice se moraju znati. Majka i kći mogu biti najbolje prijateljice, ali u njihovu odnosu moraju postojati zdrave granice To ne samo da doprinosi poboljšanju njihove veze već i održava odnos međusobnog poštovanja.

5. Oprost

Oprostite kako biste održali zdravu vezu. Između majke i kćeri tijekom dana može izbiti puno sukoba, ali na kraju dana, potrudite se oprostiti i sve zaboraviti, zagrlite se.

6. Nemojte se povući

Obično se povučemo nakon svađe. No to nije dobro jer se tako jaz između majke i kćeri može samo povećati. Umjesto da se povučete, bolje je da jedna s drugom otvoreno razgovarate i riješite problem. Tako ćete brže zaliječiti rane.

7. Prihvaćanje

Majka i kći dvije su različite osobe s različitim perspektivama. Umjesto da se svađate i pokušavate pobijediti u raspravi, trebale biste prihvatiti to da se razlikujete i da ponekad ne možete doći do zajedničkog rješenja. Bolje je priznati da se ne slažete i krenuti dalje u životu.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock