Mnoga jela sam skuhala jednom rukom, dok sam u drugoj držala 15-mjesečno dijete. Ne snimam dvaput, neka su mi jela zagorjela, luk nije uvijek bio sitno narezan, niti je meso bilo presočno. Jednom mi je dijete srušilo kameru, dvaput reflektor, ali to je sve dio priče koja se zove, majčinstvo. Ne težim savršenstvu, kuham s ljubavlju, i to je dovoljno jer mamin ručak je najbolji ručak!

Ovo je napisala mama Zrinka kako bi nam predstavila svoju najveću životnu strast, a to je pripremanje hrane za svoju 5-članu obitelj. Zrinka sa svojom obitelji živi u Karlovcu, a svoju je ljubav prema kuhanju odlučila objediniti s kvalitetno provedenim vremenom uz svoje sinove - 7-godišnjeg Duju, 5-godišnjeg Luku i jednoipolgodišnjeg Karla te je zajedno s dečkima ušla u jedan zanimljiv projekt.

Pokrenula je Mamin ručak, portal na kojemu daje savjete i recepte kako pripremiti jednostavna jela za cijelu obitelj od ponedjeljka do petka.

‘U moru svakodnevnih obveza, koje sa sobom nosi majčinstvo, ideja nam je pomoći pronaći odgovor na svakodnevno pitanje Što sutra kuhati za svoju obitelj? Recepte koje ćete pronaći na maminrucak.hr su svakodnevna i jednostavna jela čija priprema traje do 60 minuta. To nisu fancy jela, niti jela s naslovnica nekog časopisa, jer preko tjedna nemamo vremena za to. Ovo su recepti, s jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje možete pronaći u svakom supermarketu, a kojima ćete na zdrav i kvalitetan način nahraniti svoju djecu i obitelj, ali i uštedjeti vrijeme, koje nam svima nedostaje’, objasnila je Zrinka svoj poslovni koncept.

Kad smo nazvali cheficu Maminog ručka, Zrinku, da malo pročavrljamo, upravo je završila s kuhanjem i objasnila nam da su na današnjem meniju bili

zeleni rezanci s dimljenim lososom

zeleni rezanci s dimljenim lososom.

Zrinka, kako je sve krenulo?

Kako sam bila na porodiljnom s trećim djetetom, Karlom, željela sam pokrenuti neki projekt, koji uključuje i moju djecu, a koji će me ispunjavati – a to je kuhanje.

Volim inače kuhati za djecu s djecom, volim hranu fotografirati i snimati. Željela sam svoje iskustvo podijeliti s drugima. Ohrabriti mame na to da se puno toga može, bez obzira na ograničenost budžetom i vremenom. Svi imamo samo 24 sata dnevno, ne više, i važno je samo kako ćemo ga iskoristiti.

Kroz ovaj su projekt i moja djeca dobila drukčiju percepciju o hrani. Kad dođu iz škole, vesele se i pitaju: 'Hoćemo danas snimati Mamin ručak'?

Kako osmišljavate obroke? Djeca su mi inspiracija, prošla sam različite faze s njima, kada su bili jako izbirljivi... i znam da se većina majki muči s tim problemom. Kako djetetu i cijeloj obitelji omogućiti zdrav i cjelovit obrok, to je cilj.

Svaki put snimate video?

Ne za svaki recept, svaki ima fotografiju i opis, a video uglavnom snimam kad sam s djecom, kad zajedno pripremamo obrok. Najčešće je to u popodnevnim satima, uglavnom je to ručak za sutra. Ili snimamo vikendom. A kad snimamo, sve je puno kabela, utičnica, kamera, u kuhinji vlada kreativni kaos.Koja zaduženja u kuhinji imaju vaši mali pomoćnici Duje, Luka i Karlo?

zrinka i djeca
Oni operu povrće. Dosta dobro barataju nožem pa im dajem da sjeckaju, iako to baš nije reprezentativno, ali nema veze. Ubacuju u posude namirnice, miješaju hranu kuhačom, nekad se posvađaju. Pospreme kuhinju. Karlo, najmlađi, uglavnom radi nered.

Vodite li kod pripreme ručka računa i o cjenovnim razredima, o dostupnosti namirnica? Svaki recept ima cijenu. Na primjer, recept za dimljeni losos je 113 kn za 4-članu obitelj, to je malo skup recept, i to sam napisala. Kad sam počela sastavljati recepte i raditi popis namirnica, iznenadila sam se shvativši da doista ima recepata do 50 kn. Sve što radite s ribom je oko 100-tinjak kuna.

A što ako su djeca izbirljiva? Mnoge mame moraju kuhati dva menija. Imate li neke trikove, kako djeci 'podvaliti' povrće? Trenutno su moja djeca u dobroj fazi, ali mnogima se događa da kuhaju dva ručka. Kroz rižota i variva često 'varam' djecu. To su idealna jela gdje možete 'podvaliti' razno povrće. I u bolonjez naribam tikvicu.

Nakon razgovora, zamolili smo Zrinku da nam preporuči jedno brzo i ukusno jelo, a ona je iz svoga širokog opusa odabrala piletinu u umaku sa slanutkom i rižom pa vam donosimo recept za jelo nakon kojeg ćete prste polizati... mljac!

Piletina u umaku sa slanutkom i rižom 

Priprema:

Piletinu posolite i popaprite. Na zagrijano suncokretovo ulje dinstajte dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Piletinu izvadite iz lonca i na masnoći na kojoj se pekla dodajte na sitno narezan luk, poriluk i špek. Kada luk i poriluk dobiju finu boju, a špek pusti svoje sokove, vratite piletinu i smanjite vatru. Pustite da se dinsta 5 - 10 minuta. Dodajte pasiranu rajčicu, po potrebi malo vode i ružmarin.

Smanjite vatru i neka se jelo lagano krčka dok piletina ne postane mekana, a meso se počne odvajati od kosti. Dok čekate da piletina omekša u drugom loncu skuhajte rižu s malo soli i maslinovog ulja. Pogledajte trik kako napraviti kremasti rižoto. U lonac s piletinom dodajte konzervirani slanutak, naribani češnjak, peršin i sve dobro promiješajte. Pustite da se kuha još 5 minuta da se svi sastojci sjedine. Piletinu u umaku sa slanutkom poslužite sa rižom.

Za pripremu ovoga jela utrošit ćete samo 55 minuta svoga vremena, a potrošiti isto tako SAMO 66 do 80,00 kn, i nahraniti jednu četveročlanu obitelj.

Tekst: Sanja Matsić

Foto: Mamin ručak (maminrucak.hr)