Ovo je napisala mama Zrinka kako bi nam predstavila svoju najveću životnu strast, a to je pripremanje hrane za svoju 5-članu obitelj. Zrinka sa svojom obitelji živi u Karlovcu, a svoju je ljubav prema kuhanju odlučila objediniti s kvalitetno provedenim vremenom uz svoje sinove - 7-godišnjeg Duju, 5-godišnjeg Luku i jednoipolgodišnjeg Karla te je zajedno s dečkima ušla u jedan zanimljiv projekt.
Pokrenula je Mamin ručak, portal na kojemu daje savjete i recepte kako pripremiti jednostavna jela za cijelu obitelj od ponedjeljka do petka.
Kad smo nazvali cheficu Maminog ručka, Zrinku, da malo pročavrljamo, upravo je završila s kuhanjem i objasnila nam da su na današnjem meniju bili
zeleni rezanci s dimljenim lososom.
Zrinka, kako je sve krenulo?
Kako sam bila na porodiljnom s trećim djetetom, Karlom, željela sam pokrenuti neki projekt, koji uključuje i moju djecu, a koji će me ispunjavati – a to je kuhanje.
Volim inače kuhati za djecu s djecom, volim hranu fotografirati i snimati. Željela sam svoje iskustvo podijeliti s drugima. Ohrabriti mame na to da se puno toga može, bez obzira na ograničenost budžetom i vremenom. Svi imamo samo 24 sata dnevno, ne više, i važno je samo kako ćemo ga iskoristiti.
Kroz ovaj su projekt i moja djeca dobila drukčiju percepciju o hrani. Kad dođu iz škole, vesele se i pitaju: 'Hoćemo danas snimati Mamin ručak'?
Kako osmišljavate obroke? Djeca su mi inspiracija, prošla sam različite faze s njima, kada su bili jako izbirljivi... i znam da se većina majki muči s tim problemom. Kako djetetu i cijeloj obitelji omogućiti zdrav i cjelovit obrok, to je cilj.
Svaki put snimate video?
Vodite li kod pripreme ručka računa i o cjenovnim razredima, o dostupnosti namirnica? Svaki recept ima cijenu. Na primjer, recept za dimljeni losos je 113 kn za 4-članu obitelj, to je malo skup recept, i to sam napisala. Kad sam počela sastavljati recepte i raditi popis namirnica, iznenadila sam se shvativši da doista ima recepata do 50 kn. Sve što radite s ribom je oko 100-tinjak kuna.
A što ako su djeca izbirljiva? Mnoge mame moraju kuhati dva menija. Imate li neke trikove, kako djeci 'podvaliti' povrće? Trenutno su moja djeca u dobroj fazi, ali mnogima se događa da kuhaju dva ručka. Kroz rižota i variva često 'varam' djecu. To su idealna jela gdje možete 'podvaliti' razno povrće. I u bolonjez naribam tikvicu.
Nakon razgovora, zamolili smo Zrinku da nam preporuči jedno brzo i ukusno jelo, a ona je iz svoga širokog opusa odabrala piletinu u umaku sa slanutkom i rižom pa vam donosimo recept za jelo nakon kojeg ćete prste polizati... mljac!
Smanjite vatru i neka se jelo lagano krčka dok piletina ne postane mekana, a meso se počne odvajati od kosti. Dok čekate da piletina omekša u drugom loncu skuhajte rižu s malo soli i maslinovog ulja. Pogledajte trik kako napraviti kremasti rižoto. U lonac s piletinom dodajte konzervirani slanutak, naribani češnjak, peršin i sve dobro promiješajte. Pustite da se kuha još 5 minuta da se svi sastojci sjedine. Piletinu u umaku sa slanutkom poslužite sa rižom.
Za pripremu ovoga jela utrošit ćete samo 55 minuta svoga vremena, a potrošiti isto tako SAMO 66 do 80,00 kn, i nahraniti jednu četveročlanu obitelj.
Tekst: Sanja Matsić
Foto: Mamin ručak (maminrucak.hr)
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano