Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO ŽELITE ODGOJITI USPJEŠNO DIJETE: Znanstvenici savjetuju kako do cilja o kojem sanjaju mnogi roditelji

Odgojem dijete pripremamo za život, učimo ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga dana osamostali, ali ga učimo i prihvaćanju temeljnih vrijednosti i usmjeravamo ga u razvoju karaktera.

 sretno dijete s mamom Izvor: Shutterstock

Bill Murphy Jr., pokretač portala understandably.com i autor knjige 'Kako odgojiti uspješnu djecu', koja je doživjela već sedmo izdanje, godinama je proučavao znanstvena istraživanja koja se bave problematikom odgoja uspješne djece. Evo do kojih je sedam spoznaja došao:

Nikada nemojte odustati od svog djeteta

Nema ništa loše u tome da djetetu postavite velika očekivanja, no u tome morate biti dosljedni, čak i kad dijete na ono što mu govorite koluta očima.

Ovaj savjet temelji se na istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji na uzorku od 15 000 mladih žena koje je pratilo tijekom 10 godina. Pokazalo se da su one žene čiji su roditelji imali velika očekivanja, i na njih su ih redovito podsjećali, u odrasloj dobi:

  • rjeđe bile nezaposlene na dulji period
  • rjeđe radile slabo plaćen posao ili loš posao koji su mrzile
  • rjeđe zatrudnjele tijekom školovanja
  • češće završavale fakultete.

Hvalite svoje dijete, ali dobro pazite kako

Roditelji često hvale svoju djecu zbog raznih talenata koje ona mogu posjedovati, što je sasvim prirodno i normalno. Govore im: 'Tako si pametan/pametna', 'Tako si nadaren/nadarena', 'Tako si drag/draga i dobar/dobra prema ljudima'.

Bill Murphy Jr., međutim, savjetuje da takve pohvale izbjegavate kad god je to moguće. Istraživanje Carol Dweck, profesorice psihologije na Sveučilištu Stanford, pokazalo je da je djecu daleko učinkovitije hvaliti zbog truda koji su u nešto uložila nego za njihove urođene sposobnosti.

Bill Murphy Jr. sugerira da djetetu nikada ne kažete: 'Tako si dobar slikar/slikarica!' Umjesto toga, recite mu da ste impresionirani trudom koji je uložilo u sliku, a zbog čega je ona ispala predivna.

Hvalite dijete što češće

Istraživanje Sveučilišta Brigham Young proučavalo je pohvale i kritike koje osnovnoškolcima daju njihovi učitelji. Znanstvenici su tri pune godine sjedili u učionici na 20-minutnim predavanjima i pratili kako učitelji komuniciraju s 2.536 učenika prvog razreda.

Pokazalo se da su bolje rezultate postizali oni učenici koje su učitelji više hvalili. Iako se smatra da bi omjer između pohvala i kritike trebao biti 3: 1 ili 4: 1, glavni autor istraživanja Paul Caldarella tvrdi da nema idealnog omjera.

'Što je više pohvala, to su rezultati bolji', navodi Caldarella.

Bill Murphy Jr. upozorava da bi se na isti način prema djeci trebali ponašati i roditelji. Ako ne vjerujete, zapitajte se radite li bolje nakon što vas netko pohvali ili nakon što vas kritizira.Potaknite dijete da radi kućanske poslove.

 Son,Helps,Mom,Clean,Up,In,The,Kitchen.jpeg Izvor: Shutterstock

Istraživanje Harvard Grant studija, najduljega longitudinalnog istraživanja u povijesti, otkrilo je da su za sreću i uspjeh ključne dvije stvari: ljubav i radna etika.

Za radnu etiku, pokazala su i druga istraživanja, važno je takav 'mentalni sklop' razviti već kod djece.

'A ključni, strukturirani način za razvoj takvog razmišljanja jest taj da dijete obavlja kućanske poslove', rekla je 2016., u svom Ted Talk inspirativnom govoru, Julie Lythcott-Haims, bivša dekanica Sveučilišta Stanford.

Vaše dijete, posebice ako je u pitanju malo dijete, sigurno neće pomesti pod onako kako biste vi to učinili. Ipak, inzistirajte na tome da dijete to učini.

'Nije stvar samo u tome da imate čist pod. Radi se o učenju djece za sretan život', upozorava Bill Murphy Jr.

Budite djetetu potpora

Istraživanja su riješila i dilemu brojnih roditelja koji se pitaju kako postupiti kada se njihovo dijete ozlijedi, napravi pogrešku i/ili se suoči s velikim izazovom. Dok jedni misle kako u takvim situacijama trebaju odmah dotrčati do djeteta i ponuditi mu utjehu, drugi vjeruju da je za dijete bolje da se drže na distanci jer će tako djetetu pomoći da se nauči biti samostalno. Tko je u pravu?

Bill Murphy Jr. piše da je nekoliko istraživanja došlo do istog zaključka: u takvim je situacijama djeci potrebno pružiti potporu i utjehu. To ne znači da morate riješiti sve probleme svog djeteta umjesto njega. Glavno je da izrazite empatiju i pokažete mu da vam je do njega uistinu stalo. Znanstvenici su utvrdili da su ljudi, kojima su roditelji bili stalna potpora, razvili veću socijalnu inteligenciju.

Obratite pažnju na djetetove socijalne vještine

Fascinantno istraživanje objavljena u časopisu JAMA Pediatrics povezalo je prosocijalno ponašanje djece vrtićke dobi s njihovim novčanim uspjehom 30 godina kasnije.

 djeca u vrtiću Izvor: Shutterstock

Odgojitelji u vrtiću u Montrealu pratili su ponašanja skupine djece kao što su nepažnja, hiperaktivnost, napadačko ponašanje, agresija i konačno prosocijalno ponašanje (dijeljenje, pomaganje, suradnja i sl.).

Pokazalo se da su ljudi, koji su u vrtićkoj dobi dobro usvojili prosocijalna ponašanja, 30 godina kasnije godišnje zarađivali 12.000 dolara više od onih koji su na ljestvici prosocijalnosti bili loše rangirani.

'Ovo je više dijagnoza nego lijek, ali razgovarao sam s jednim od znanstvenika koji je radio na istraživanju i koji čvrsto vjeruje da se organizirani rad s malom djecom, koja ne pokazuju prosocijalna ponašanja, dugoročno isplati, u korist njihove ekonomske stabilnosti. A to je ono što svom djetetu žele svi roditelji', rekao je Bill Murphy Jr.

Možda će vas zanimati

Najnovije